ارزیابی و پهنه بندی داده های بارش ماهواره ای GPM و TRMM ۳B۴۲ V۷ در شمال شرق ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نشریه هواشناسی و علوم جو، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JMAS-2-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا شیرمحمدی علی اکبرخانی

Faculty of Agriculture and Animal Science, Torbat-e Jam Educational Complex, khorasan Razavi, Iran

سید فرهاد صابر علی

Faculty of Agriculture and Animal Science, Torbat-e Jam Educational Complex, khorasan Razavi, Iran

حسین نستری نصرآبادی

Faculty of Agriculture and Animal Science, Torbat-e Jam Educational Complex, khorasan Razavi, Iran

چکیده

هدف اصلی این مطالعه ارزیابی داده های بارش از محصولات اندازه گیری بارش جهانی (GPM) و ماموریت اندازه گیری باران گرمسیری (TRMM-۳B۴۲ V۷) با داده های باران سنجی و مقایسه دو مدل کاربردی در ارزیابی مکانی این داده ها به منظور پهنه بندی بارش در آب وهوای نیمه خشک استان خراسان رضوی است. داده های بارش اندازه گیری شده از ۱۳ ایستگاه سینوپتیک در استان خراسان رضوی برای مدت ۲ سال، از ژانویه ۲۰۱۵ تا دسامبر ۲۰۱۶ جمع آوری شده و با داده های سالانه GPM و TRMM-۳B۴۲ V۷ موجود مقایسه شده است. به منظور ارزیابی کارایی دو مدل وزن دهی معکوس فاصله (IDW) و کریجینگ برای پهنه بندی بارش سالیانه در این استان از روش های آماری مانند ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) و میانگین خطا (ME) در نرم افزار GIS استفاده گردید. نتایج آنالیزهای آماری مقایسه دو روش با داده های تولیدات ماهواره ای نشان داد که در مقیاس سالانه نتایج شاخص های آماری داده های ماهواره TRMM به داده های ماهواره GPM نزدیک می باشد اما ماهواره TRMM داده های بارش را با ضریب همبستگی کمی بالاتر و بایاس نسبی کمتری نسبت به ماهواره GPM شبیه سازی می نماید. همچنین نتایج نشان داد که در هر سه داده بارش روش کریجینگ نسبت به روش وزن دهی معکوس فاصله میان یابی را با دقت بالاتری انجام می دهد. در هر دو روش میان یابی، پهنه بندی داده های GPM با خطای بسیار کمتری انجام گرفت. این مطالعه نشان داد که در میانگین بارش سالیانه هر دو تولیدات بارش ماهواره ای TRMMو GPM می تواند در برآورد بارش مورداستفاده قرار گیرد و به طور بالقوه می تواند یکی از منابع قابل اطمینان برای مدل سازی هیدرولوژیکی باشد.

کلیدواژه ها

Precipitation, Zoning, Satellite products, Khorasan Razavi

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.