بررسی عملکرد سامانه کنترل خودکار غیرمتمرکز در بهره برداری کانال اصلی آبیاری تحت نوسان های جریان ورودی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی، دوره: 17، شماره: 66
  • کد COI اختصاصی: JR_ARIDSE-17-66_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مهدی هاشمی

پردیس ابوریحان دانشگاه تهران

علیرضا فیروزفر

پژوهشگر فرادکتری، موسسه IIHR، دانشگاه آیوا، آمریکا

سونیا صادقی

کارشناسی ارشد سازه های آبی، استاد مدعو گروه مهندسی عمران دانشگاه آزاداسلامی واحد بابل

اسماعیل ادیب مجد

کارشناس ارشد سازه های هیدرولیکی، شرکت آب منطقه ای اصفهان، ایران

چکیده

بومی ­سازی و پیاده­ سازی فناوری­ های نوین مدیریت بهره ­برداری شبکه ­های آبیاری، به­ منظور بهبود بهره ­وری آب کشاورزی، بیشتر از همیشه احساس می­ شود. این مطالعه با هدف بررسی توانایی سامانه غیرمتمرکز کنترل خودکار رقوم سطح آب در کانال اصلی آبیاری در بهره­ برداری کانال اصلی آبیاری تحت نوسان­ های جریان ورودی به اجرا درآمد. سامانه کنترل خودکار تناسبی- انتگرالی طراحی شده در این تحقیق روی مدل ریاضی کانال­ اصلی شاخه شمالی شبکه آبیاری رودشت آزمایش شد که با مشکل اساسی نوسان­ های جریان ورودی رو­به ­روست. به ­منظور تعیین توانایی­ های این سامانه کنترل طراحی شده، دو سناریوی بهره­ برداری شامل نوسان­ های ورودی غیرقابل پیش ­بینی نرمال و شدید در نظر گرفته شد. ارزیابی وضعیت بهره ­برداری نشان می­ دهد که تحت نوسان­ های نرمال جریان ورودی به کانال اصلی، کنترلگر تناسبی- انتگرالی تقریبا در تمام بازه ­های کانال اصلی عملکرد مطلوبی در تنظیم سطح آب داشته به ­طوری­که حداکثر شاخص ­های ارزیابی خطای مطلق و خطای تجمعی به ­­ترتیب برابر ۱۱/۳ و ۷/۵ درصد در بازه ۲۳ به ­­دست آمده است. اما در نوسان­ های شدید، کنترلگر تنها قادر به کنترل وضعیت جریان در نیمه بالادستی کانال اصلی بوده و نیمه پایین ­دست بازه ­های کانال اصلی قادر به آبگیری نبوده است. بر اساس نتایج این تحقیق، سامانه ­های کنترل خودکار غیرمتمرکز در شرایط نرمال نوسان­ های ورودی بهره­ برداری مطلوبی ایجاد می­ کنند در حالی­ که در شرایط نوسان­ های شدید جریان ورودی لازم است از سامانه­ های هوشمندتری برای تامین بهره­ برداری مطلوب استفاده کرد.

کلیدواژه ها

بهره برداری, خشکسالی, سامانه کنترل خودکار, کنترلگر تناسبی- انتگرالی, نوسان های ورودی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.