بررسی تاثیر گونه گندم و نسبت اختلاط آرد بر برخی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی سمنو

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARIDSE-13-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عادل میرمجیدی

دانشجوی دکتری (مربی پژوهشی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

سلیمان عباسی

دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

سمنو، یا مالت گندم، از دسرهای سنتی ایران است که به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد مصرف آن در حال گسترش است. روش تولید این فرآورده اغلب به صورت خانگی و کارگاهی است، بدین معنا که تولید صنعتی آن هنوز توسعه چندانی نیافته است. برای تهیه سمنو از عصاره جوانه تازه گندم و آرد کامل گندم استفاده می­شود، از این رو گونه گندم مورد استفاده از نظر مقدار نشاسته و برخی ویژگی­های فیزیولوژیکی در زمان جوانه زنی و همچنین نسبت آرد کامل به گندم اولیه به کار رفته از جمله عمده ترین عوامل موثر بر ویژگی های کمی و کیفی محصول نهایی خواهند بود. به همین دلیل در این پژوهش، تاثیر گونه گندم (هیرمند و طبسی) و نیز نسبت­های اختلاط آرد (بر مبنای نسبت آرد به مقدار گندم اولیه) در دو سطح ۱:۲ و ۱:۳ بر برخی ویژگی­های فیزیکی و شیمیایی سمنو شامل قند کل، قند کاهنده (احیا کننده)، pH ، اسیدیته، پروتئین، خاکستر، رنگ، بریکس، گرانروی، رطوبت، فعالیت آبی، عمر ماندگاری محصول در شرایط نگهداری محصول در یخچال به مدت ۵۰ روز، و ویژگی­های حسی بررسی شد. نتایج نشان داد که گونه­ گندم و نسبت اختلاط آرد با عصاره به تنهایی و به طور همزمان تاثیر معنی داری (۰۵/۰p< ) بر ویژگی­های اندازه گیری شده دارند و نیز اینکه گونه هیرمند و نسبت اختلاط آرد بر مبنای ۱:۲ (دو قسمت آرد به یک قسمت گندم اولیه) از لحاظ تمامی ویژگی های اندازه گیری شده به عنوان تیمارهای برتر انتخاب شدند.

کلیدواژه ها

سمنو, گندم, ویژگی های فیزیکی و شیمیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.