بررسی اثرات گرمادرمانی، ضدعفونی و بسته بندی بر روی عمر انبارمانی میوه موز رقم کاوندیش۱

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ARIDSE-6-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایران محمدپور

عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان

چکیده

موز (Banana) از میوه­های گرمسیری است که به­علت مطلوبیت و خواص تغذیه­ای بالایی که داردتولید آن در مناطق جنوبی کشور در حال توسعه است. موز میوه­ای فرازگراست که در مرحله بلوغ سبزرنگ برداشت و سپس رسانده می­شود. در این تحقیق، اثر تیمارهای فیزیکی و شیمیایی بر عمر نگهداری میوه موز رقم دوارف کاوندیش بررسی می­شود. هنگام برداشت موز شاخص رسیدگی (Fullness) که عبارت از وزن میوه به طول آن است، و محققان فرانسوی آن را پیشنهاد کرده­اند، اندازه گیری شد و سپس دو تیمار جداگانه اعمال شد؛ یکی  تیمار گرما درمانی (غوطه وری در آب گرم ۵۸ درجه سانتی­گراد به مدت ۲ دقیقه) و دیگری تیمار ضدعفونی در محلول قارچ کش رورال تی اس (غوطه وری هر دست موز در محلول قارچ­کش به غلظت ۲ در هزار به مدت ۵ دقیقه). پس از آن دو نوع بسته­بندی یکی شامل جعبه کارتن که درون آن یک لایه از پلاستیک پلی اتیلن قرار داده شد و دیگری جعبه کارتن که بین میوه­ها پوشال قرار داده شده استفاده گردید. سپس بسته­ها در دو زمان ۲۵و۳۰ روز در دمای ۱۳-۱۴ درجه سانتی­گراد نگهداری شدند. میوه­ها در تیمار شاهد بدون ضدعفونی بسته­بندی شدند. نتایج طرح نشان می­دهد که شاخص F برای میوه­های موزکاوندیش در این منطقه عددی بین ۵/۶-۳/۷ و کمتر از شاخص پیشنهادی برای موز دوارف کاوندیش (۹/۷-۳/۸) است. همچنین نتایج بیانگر این است که فقط تیمار ضدعفونی با قارچ کش رورال تی اس  سبب سالم بودن میوه می­شود و در سایر تیمارها بیماری قارچی مشاهده شد. میوه­هایی که بعد از ۲۵ روز در انبار سرد به محیط آزمایشگاه منتقل شدند بعد از ۲ تا ۳ روز کاملا تغییررنگ دادند و رسیده شدند.نتایج تجزیه کیفی میوه نشان می­دهد که کل مواد جامد انحلال پذیر و قند موز در فرایند رسیدن افزایش می­یابد و تبدیل نشاسته به قند در فرایند رسیدن سریع است.  

کلیدواژه ها

بسته بندی, ضدعفونی, قارچ کش, گرمادرمانی, موز و نگهداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.