بررسی میزان آگاهی و رعایت منشور حقوق بیمار از دیدگاه بیماران و پرستاران در ایران: مرور سیستماتیک

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه ابن سینا، دوره: 24، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SINA-24-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 232
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بدری ترکی

Army Hospital ۵۶۰, Gorgan, Iran

فروغ فاروقی

School of Nursing and Midwifery, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, Iran

علی عزیزی

Guilan University of Medical Sciences, Rasht, Iran

ایمان تقی زاده فیروزجایی

Department of Medical-Surgical Nursing, School of Nursing and Midwifery, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran

چکیده

زمینه و اهداف: یکی از وظایف پرستاران رعایت حقوق بیماران است که حقوق بیماران همان انتظاراتی است که بیمار از مراکز خدمات درمانی دارد. مطالعه حاضر با هدف مرور بر مطالعات قبلی در خصوص میزان آگاهی و رعایت حقوق بیمار از دیدگاه بیماران و پرستاران انجام شد. روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه مروری است که با معیار ورود شامل ارتباط مقالات با منشور حقوق بیمار، وجود یکی از کلیدواژه ها شامل «حقوق بیمار»، «منشور حقوق بیمار»، «نگرش»، «آگاهی»، «پرستار» و «ایران» در عنوان مقاله و انجام مطالعه اختصاصا بر روی پرستاران و بیماران بستری در بیمارستان ها در بازه زمانی سال های ۱۳۷۷ تا ۱۳۹۷ با جست و جو درپایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی شامل SID، ایرانمدکس، مگیران، ایران داک، پابمد و موتور جستجوگر گوگل اسکالر به دست آمد. یافته ها: نتایج نشان داد که رعایت حقوق بیمار توسط پرستاران در سطح مطلوبی قرار نداشت. در برخی از مطالعات نتایج نشان داد که هرچه سابقه کار پرستار و میزان تحصیلات بیمار بالاتر باشد، حقوق بیمار در سطح مطلوب تری رعایت می گردد. نتیجه گیری: براساس نتایج به دست آمده، ارائه دهندگان خدمت پزشکی در خصوص رعایت بیشتر حقوق مرتبط با ارائه اطلاعات به بیماران و حق انتخاب و تصمیم گیری ایشان باید آگاه شوند زیرا آگاهی هر چه بیشتر و رعایت بیشتر حقوق بیماران منجر به افزایش کیفیت مراقبت و بهبود روابط بین بیمار و کادر درمان و همچنین کاهش میزان شکایت بیماران می شود.  

کلیدواژه ها

Awareness, Patient's Right, Nurses, Review Literature, Iran, آگاهی, حقوق بیمار, پرستاران, مرور مقالات, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.