بررسی جامعه شناختی گونه شناسی خانواده و فرزندمداری در شهر تهران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه توسعه اجتماعی، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_QJSDS-10-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا ناصری

استادیار گروه جامعه شناسی دانشگاه آزاد اسلامشهر تهران

باقر ساروخانی

استاد گروه جامعه شناسی دانشگاه تهران

فریدون وحیدا

استاد گروه جامعه شناسی دانشگاه اصفهان

شاپور بهیان

استادیار گروه جامعه شناسی دانشگاه ازاد مبارکه

چکیده

هدف اصلی این تحقیق بررسی جامعه­شناختی گونه­شناسی خانواده و فرزندمداری در خانواده­های ایرانی بر حسب حوزه­ی قدرت، جنسیت، تحصیلات والدین، میزان دموکراتیک و مستبد بودن است. روش تحقیق در این پژوهش پیمایش و ابزار گردآوری داده­ها، پرسشنامه­ی دارای قابلیت اعتماد و اعتبار است. جامعه­ی آماری پژوهش، طبق آخرین آمار سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰، "۳۴۹۶۸۹۲" خانواده در مناطق ۲۲ گانه­ی مناطق شهری تهران  می­باشد و حجم نمونه ۳۸۶ خانواده است که با استفاده از فرمول کوکران و با روش خوشه ای بدست آمده است. روش اصلی در تحلیل داده ها پیرسون، رگرسیون و مدل­سازی معادله­ی ساختاری با نرم­افزار Amos است. نتایجبدستآمدهاز محاسباتآمارینشان می دهد که وجود فرزندمداری در خانواده­های مورد بررسی تایید گردید، اما این به معنی حذف مردمحوری در فضای خانواده نیست. بلکه می­توان گفت، هرم قدرت تا حدی تغییر شکل پیدا کرده است، به نحوی که هنوز هم پدر به معنی اصلی­ترین تصمیم­گیرنده و مشارکت­کننده در امور کلان خانه ایفای نقش می­کند، نتایج بدست آمده نشان می­دهد که با توجه به ضریب پیرسون بدست آمده و سطح معناداری می­توان گفت که از آنجایی که سطح معناداری متغیرهای جنسیت، قدرت، میزان دموکراتیک و مستبد، کمتر از ۰۵/۰ است با اطمینان ۹۵ درصد می­توان گفت بین این متغیرها و فرزندمداری رابطه وجود دارد.

کلیدواژه ها

Family, Filocentric, Power, Gender

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.