تحلیل نقش علمی- فرهنگی بانوان فرهیخته عصر امام محمدباقر (علیه السلام)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات تاریخی امت اسلامی، دوره: 4، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_MTO-4-7_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 196
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید زمان حیدر موسوی

دانش پژوه سطح ۴ تاریخ اهل بیت (ع)، مجتمع تاریخ، سیره و تمدن اسلامی، جامعه المصطفی (ص) العالمیه.

چکیده

آزادی نسبی حاصل شده برای شیعیان در عصر امام باقر (ع) فرصتی را در گسترش معارف دینی برای آن حضرت فراهم آورد و در این زمینه تربیت شاگردانی کاردان و کارآمد یکی از موثرترین حرکت علمی آن حضرت بوده است، در این میان توجه به این مسئله که آیا در میان شاگردان آن حضرت بانوانی نیز حضورداشته اند؟ و در چه زمینه های فعالیت می کرده اند؟ می تواند یکی از موضوعات قابل توجه قرار گیرد، به نظر می آید که با توجه به اهمیت علم آموزی زنان در دین مبین اسلام و رغبت عموم مسلمانان در فراگیری معارف دینی در عصر امام عالی مقام، بانوانی نیز در صف شاگردان آن حضرت حضور داشتند و در زمینه های مختلف علمی فرهنگی فعالیت می کرده اند، به راین اساس، تحقیق حاضر با روش تاریخی - تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای، درصدد بازشناسی شاگردان زن در مکتب امام باقر (ع) بر آمده و بیان برخی از نمایان ترین فعالیت های علمی فرهنگی آنان را بر عهده دارد، بررسی گزارش های موجود در این زمینه نشان داد که بانوانی همچون ام فروه، ام حبیبه، ام هانی، خدیجه دختر امام باقر (ع) و برخی دیگر از زنان، از محضر آن حضرت کسب فیض نموده و همراه با انتقال معارف دینی به دیگران، در ساختن فرهنگ علم آموزی زنان نقش موثر داشته اند.

کلیدواژه ها

امام محمدباقر, بانوان فرهیخته, تربیت یافتگان مکتب امام محمدباقر, نقل حدیث

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.