تاثیر واحد های ژئومورفولوژیکی و ویژگی های آن بر عیار اقتصادی محصول بادام درختی(نمونه موردی: منطقه بهارستان سبزوار)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله علوم جغرافیایی، دوره: 17، شماره: 37
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOGR-17-37_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم تقوی مقدم

دکترای ژئومورفولوژی در برنامه ریزی محیط دانشکده جغرافیا و علوم محیطی دانشگاه حکیم سبزواری. سبزوار. ایران

محمد علی زنگنه اسدی

دانشیار گروه ژئومورفولوژی دانشکده جغرافیا و علوم محیطی دانشگاه حکیم سبزواری.سبزوار. ایران

ابراهیم امیری

استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه فرهنگیان بجنورد، ایران

چکیده

منطقه بهارستان سبزوار در دامنه جنوبی ارتفاعات کوه­میش سبزوار واقع شده و از کانون های تولید بادام و انگور درشهرستان سبزوار است. عدم اطلاع از وضعیت ژئومورفولوژیکی واحد های این منطقه و تاثیر آن در بهره وری محصولات باغی می­تواند باعث فرسایش خاک، کاهش تولید وتبعات جبران ناپذیر اقتصادی و اجتماعی در این ناحیه را موجب گردد. این پژوهش از نوع تجربی و آزمایشگاهی با هدف ارزیابی رابطه لندفرم های ژئومورفولوژیکی با عیار اقتصادی مغز بادام انجام شد. در این تحقیق ابتدا Geodatabase اطلاعاتی تحقیق با استفاده نقشه­های زمین شناسی، توپوگرافی و مدل رقومی ارتفاعی(DEM) از منطقه در نرم افزار Arc MAP  نسخه ۵/۱۰ ساخته و منطقه مورد مطالعه تعیین و نقشه زمین شناسی و لندفرم های منطقه تولید شد  سپس با استفاده از دستگاه موقعیت یاب (GPS) در هر لندفرم نمونه هایی تعیین و طی بازدید از منطقه از محصول بادام و نوع خاک منطقه نمونه برداری شد و با انتقال به آزمایشگاه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. طبق یافته­های تحقیق نمونه های۴، ۲ و ۱۰بالاترین عیار اقتصادی را دارند که منطبق بر نواحی با بافت لومی و سیلت- لومی هستند این نمونه در قسمت های حاصلخیز کوه های کم ارتفاع جنوبی منطقه و در پایین دست مخروطه افکنه های منطقه قرار دارند جایی که خاک تکامل یافته با بافت مناسب و هوادهی عالی و دسترسی به آب مورد نیاز فراهم است  در مقابل اندازه بادام در نواحی بالادست مخروطه افکنه ها به خصوص حوالی روستا های گرزگ و خوشمردان، ریزتر و دارای پوست زرد تر نسبت به مناطق پایین دست می باشند. لذا پیشنهاد می شود هر گونه عملیات کشت و توسعه بادام در مناطق پایین دست مخروطه­افکنه­های منطقه صورت گرفته و با توجه به کمبود آب از روش های سنتی ومدرن آبرسانی و آبیاری استفاده شود. همچنین ازگونه­های اصلاح شده و پر­بازده برای افزایش راندمان بهره برده و برای جلوگیری از سرمازدگی ارقام با گل­دهی دیرس و یا تغییر هورمون داده شده کشت شود.

کلیدواژه ها

واحد های ژئومورفولوژیکی, بادام, بهارستان, عیار اقتصادی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.