مکان یابی بهینه واحدهای صنایع تبدیلی با استفاده از تلفیق مدل های فازی ، غیر خطی و تاپسیس

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علوم جغرافیایی، دوره: 18، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOGR-18-38_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 229
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا جعفریان

استادیار گروه صنایع غذایی، واحد سوادکوه،دانشگاه آزاد اسلامی ، سواد کوه، ایران

محسن عرفانیان امیدوار

دانشیار گروه ریاضی ، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی ، مشهد، ایران

چکیده

مکان یابی با هدف استقرار پروژه های مختلف صنعتی، تابعی از سیاست ها و تعاملات داخلی و بین المللی است که بر مبنای اهداف بلندمدت یک کشور شکل می گیرد. در این میان عدم توجه به این مسائل در تدوین استراتژی های بخش توسعه ملی و به خصوص توسعه پایدار ملی می تواند منافع بلندمدت جامعه را تحت تاثیر قرار دهد. مکان یابی واحدهای صنعتی بر اساس اصول توسعه پایدار یکی از موثرترین سطوح برای دستیابی به توسعه پایدار است. واحدهای صنعتی بر اساس ویژگی های توسعه پایدار منجر به هماهنگی اهداف گروه های مختلف برنامه ریزان توسعه صنعتی، برنامه ریزان توسعه شهری، بنگاه های اقتصادی و اهداف زیست محیطی می شود. در این مقاله با استفاده از روش سلسله مراتبی دلفی فازی (FDAHP) به تعیین اولویت پارامترهای موثر در مکان یابی بر اساس اصول توسعه پایدار پرداخته می شود. همچنین با تلفیق روش غیرخطی میخایلوف و مدل تاپسیس (Topsis)، از میان پنج مکان جهت استقرار واحدهای صنایع تبدیلی در استان تهران، مناسب ترین مکان را انتخاب می گردد. متناسب با روش های مذکور، جمع آوری داده ها با استفاده ازنظر خبرگانی که در زمینه تئوری و عملی مکان یابی تخصص داشته اند، صورت گرفته است. 

کلیدواژه ها

توسعه پایدار, مکان یابی, تاپسیس فازی, روش برنامه ریزی غیرخطی میخایلوف, روش سلسله مراتبی دلفی فازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.