امکان سنجی کار بست استراتژی های باز آفرینی شهری پایدار در بافت های فرسوده وناکارآمد کلان شهرها ( مطالعه موردی محلات انصار و اروند مشهد)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علوم جغرافیایی، دوره: 18، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOGR-18-39_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس دهقانی تفتی

کارشناس شهرداری مشهد

ریحانه برومند

دکترای ژئومورفولوژی در برنامه ریزی محیطی، دانشگاه تبریز، ایران

چکیده

امروزه با بافت­هایی مواجه هستیم که به علت فقدان تسهیلات زندگی، عدم تامین نیازها و خواسته های مردم، اکثر ساکنین بومی آنها مهاجرت کرده و عموما اقشار فرودست و افراد بیگانه با محل، تنها به علت عدم توانایی مالی در آن ساکن شده اند که عاری از حس تعلق به مکان و هویت آن و بی توجه به ارزش های نهفته درآن هستند که موجب تنزل بافت از تمامی ارزش های اجتماعی، کالبدی و اقتصادی شده اند. رویکرد بازآفرینی پایدارشهری به عنوان رهیافتی بهینه دارای بینش و عملی جامع و یکپارچه که تمایل به بهبود ابعادگوناگون پایداری از جمله پایداری اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و زیست محیطی دارد. هدف پژوهش حاضر شناخت وتبیین مهمترین عوامل واستراتژی­های موثر بر بازآفرینی پایدار بافت فرسوده و ناکارآمد محلات انصار و اروند است. روش پژوهش توصیفی – تحلیلی با هدف کاربردی می­باشد. در بخش کیفی، اطلاعات گردآوری شده از طریق مصاحبه با کارشناسان را با تطابق با اطلاعات به دست آمده از مطالعات کتابخانه ای و ادبیات نظری تحقیق به روش آنالیز موضوعی تحلیل و در بخش کمی، به منظور تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از پرسشنامه و مصاحبه نیمه ساختاریافته و همچنین جهت ارزیابی تاثیر و اهمیت شاخص­های مستخرج از مبانی نظری در تحقق رویکرد بازآفرینی از مدل ساختاری – تفسیری و جهت اولویت بندی شاخص­ها از تکنیک تاپسیس بهره گرفته شده است. طبق نتایج حاصله استراتژی­های ساده و شفاف سازی مقررات و مراحل صدور مجوز ساخت و ساز، پیش بینی تدابیر لازم در برنامه ها و طرح های احیاء، بهسازی و نوسازی برای جلب رضایت و اسکان موقت ساکنین محدوده ها و محله هایی که تخریب و تجدید بنای ساختمان های همجوار در آنها ضروری بوده و امکان سکونت را از ساکنین آنها سلب نمایدوایجاد بسترهای نهادی و قانونی مناسب به منظور مدیریت محدوده های محله های هدف" در پایین ترین سطح قرار گرفته و به عنوان مهمترین استراتژی­ها در تحقق پذیری بازآفرینی در محلات انصار و اروند می­باشد.

کلیدواژه ها

بازآفرینی پایدارشهری, بهسازی و نوسازی, بافت فرسوده, ساختاری-تفسیری, محلات اروند وانصار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.