طراحی مدل بین المللی سازی آموزش عالی در بین دانشگاه های دولتی شمال شرق کشور

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی، دوره: 19، شماره: 82
  • کد COI اختصاصی: JR_IJME-19-82_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 162
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه حسینی

Islamic Azad University, Neyshabur,

علی معقول

Islamic Azad University, Neyshabur,

نازیا سادات ناصری

Islamic Azad University, Mashhad

احمد زنده دل

Islamic Azad University, Mashhad

چکیده

مقدمه: روی آوردن به بین المللی سازی در نظام آموزشی عالی از الزامات تبدیل ایران به قدرت علمی اول منطقه در راستای عملیاتی نمودن اهداف سند چشم انداز ۲۰ ساله کشور است. لذا این پژوهش با هدف طراحی مدل بین المللی سازی آموزش عالی در بین دانشگاه های دولتی شمال شرق کشور انجام شد. روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی و کمی با طرح اکتشافی بود که در سال ۱۳۹۷ انجام شد. نمونه آماری در بخش کیفی ۱۸ نفر از خبرگان علمی دانشگاه های دولتی به روش هدف مند و با در نظر گرفتن قانون اشباع و در بخش کمی ۳۰۲ نفر از خبرگان به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بین المللی سازی آموزش عالی بود. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی جهت شناسایی مقولات از روش تحلیل محتوا استفاده و در بخش کمی طراحی مدل با استفاده از مدل معادلات ساختاری انجام گردید. نتایج: نتایج حاصل از تحلیل اکتشافی نشان داد که از میان ۱۲۶ شاخص موجود، در نهایت ۸ بعد شناسایی و نامگذاری گردید (راهبردهای سیاسی، راهبردهای دانشگاهی، راهبردهای ارتباطی، ایجاد تشکیلات ویژه، ساختار و روابط سیاسی، رویکردهای بین دانشگاهی، خدمت محوری، و رهبری انعطاف پذیر). طراحی مدل با استفاده از مدل معادلات ساختاری انجام گردید. مقدار t ابعاد بین المللی سازی نظام آموزش عالی از ۴۰/۲۴ تا ۳۳/۱۶ تخمین زده شد که بیش تر از مقدار tمفروض (۹۶/۱) محاسبه شده است. بیش ترین مقدار t مربوط به بعد راهبردهای سیاسی(F۱) و کم ترین آن بعد ساختار و روابط سیاسی(F۵) است. نتیجه گیری: با توجه به یافته های تحقیق، می توان بیان نمود که تمام ابعاد فوق بر بین المللی سازی نظام آموزش عالی اثر مثبت و مستقیم می گذارد.

کلیدواژه ها

higher education, internationalization, Iran’s ۲۰-year vision plan, model designation, آموزش عالی, بین المللی سازی, چشم انداز ۲۰ ساله. طراحی مدل.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.