دوقلوی دیجیتال؛ گامی نوین به سمت هوشمندسازی شهر در زمینه برنامه ریزی، طراحی، و مدیریت شهری نمونه موردی: محله نارمک شهر تهران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله صفه، دوره: 32، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SOFEH-32-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 787
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشاد شریعت پور

دکتری شهرسازی دانشگاه هنر تهران

مصطفی بهزادفر

استاد دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران

چکیده

شهر تهران در سال های آینده، با توجه به رشد جمعیت و پیچیدگی های روزافزون، با چالش های گوناگون روبه رو خواهد شد، بنابراین وظایف مدیریت شهری پیچیده تر می شود. اغلب ابزارها و روش های موجود در زمینه شهرسازی مبتنی بر رویکردهای ایستا هستند و تعداد محدودی از ذی نفعان را در تصمیم گیری های مربوطه درگیر می کنند. در همین خصوص یکی از اصلی ترین ملزومات رسیدن به شهر هوشمند در اختیار داشتن یک مدل دیجیتالی از شهر است که در دنیا تحت عنوان «دوقلوی دیجیتال» تعریف شده است. تغییروتحول دیجیتال باعث روشن تر و قابل فهم تر شدن بخش های بیشتری از روند برنامه ریزی، تصمیم گیری، و طراحی برای عموم مردم می شود. یک رویکرد مهم برای این تغییروتحولات دوقلوی دیجیتال شهر تهران است. در همین راستا، هدف اصلی این مقاله معرفی و طرح کردن مفهوم دوقلوی دیجیتال به مثابه یک ضرورت در عصر شهرهای هوشمند و همچنین دستیابی به نحوه پیاده سازی این مفهوم در شهر تهران است.ابزار اصلی روش تحقیق این مقاله نرم افزار سیتی انجین است. در این پژوهش بخشی از شهر تهران به یک مدل دیجیتالی تبدیل شده که با مفهوم دوقلوی دیجیتال همسوست. برای رسیدن به این مهم، از الگوریتم های مدل سازی رویه ای در محیط نرم افزار سیتی انجین استفاده شده است. در ابتدا، برای تولید دوقلوی دیجیتال تهران یک دیتابیس از داده های توصیفی جمع آوری شده است. سپس این داده های توصیفی با برنامه نویسی در محیط نرم افزار سیتی انجین مدل سازی شده اند. این دوقلوی دیجیتال تهران با سطح جزئیات مختلف، در سطح برنامه ریزی شهری، طراحی شهری و مدیریت شهری به صورت کد هوشمند برنامه نویسی شده است که، با اعمال هر تغییری در داده های وضع موجود، مدل ها و گزارش های موجود از سطح شهر به صورت بلادرنگ تغییر خواهد کرد و با داده های جدید به روز خواهد شد.

کلیدواژه ها

مدل سازی رویه ای, مدل سازی سه بعدی شهری, دوقلوی دیجیتال, سیتی انجین, تهران هوشمند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.