شناسایی و تعیین مقدار تاثیر متغیرهای کنترلی کارخانه بر خواص فیزیکی و مکانیکی تخته فیبر با دانسیته متوسط با سیستم شبکه عصبی مصنوعی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله صنایع چوب و کاغذ ایران، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJWP-13-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 90
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سکینه شیرزائی

دانشجوی دکتری کامپوزیت های لیگنوسلولزی

علی بیات کشکولی

دانشیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل

سعیدرضا فرخ پیام

عضو هیات علمی دانشگاه زابل

چکیده

خواص فرآورده های مرکب چوبی حاصل ازمتغیرهای کنترلی یا به عبارت دیگر ماشین های فرآیندی کارخانه است. شناسایی این نقاط حساس از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا به کنترل کننده های خط تولید کارخانه این امکان را می دهد که بتوانند خط تولید و کیفیت محصول را به شکل کاملا مهندسی تنظیم نمایند و یا مطالعه دقیق تری از رفتار مواد و فرآیند داشته باشند. متغیرهای ورودی این کارخانه از سه شیفت کاری به تعداد ۱۵۴ ردیف داده متناظر با همدیگر و با خصوصیات خروجی هستند. متغیرهای ورودی کارخانه شامل متغیرهای درصد رطوبت خرده چوب، دانسیته خرده چوب، دانسیته کیک، درجه حرارت مواد، مقدار مصرف چسب به درصد، مقدار مصرف چسب به کیلوگرم، رطوبت الیاف و سرعت پرس و داده های اندازه گیری شده شامل دانسیته، مدول خمشی، مدول الاستیسیته، چسبندگی داخلی، رطوبت تخته و واکشیدگی ضخامت می باشد. پس از نرمال سازی داده ها، مقدار تاثیر متغیرهای ورودی بر هرکدام از خواص تخته فیبر با روش شبکه عصبی مصنوعی و براساس معیارهایی مانند آزمون گاما و درصد خطا مشخص شد. نتایج نشان دادند که تمامی متغیرهای ورودی بر خصوصیات خروجی تخته فیبر اثرگذار می باشند و ترتیب اثرگذاری متغیرها به نوع خصوصیات بستگی دارد. اثر متغیرهایی مانند دانسیته کیک الیاف تقریبا بیشتر از بقیه متغیرها بود. برخی متغیرهای ورودی مانند مقدار چسب به کیلوگرم بر روی خواص تخته فیبر با دانسیته متوسط اثر کمتری دارند و این متغیر در خط تولید برخی کارخانه ها ثابت در نظر گرفته می شود. همبستگی بالای مقدار پیش بینی با مقدار واقعی خروجی ها و درصد خطای کم آن اعتبار بالای پیش بینی ها را نشان داد که به ترتیب بالای ۹/۰ و کمتر از ۹ درصد بود.

کلیدواژه ها

آزمون گاما, خواص مکانیکی, خواص فیزیکی, تخته فیبر با دانسیته متوسط

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.