تجربه مشترک انحلال فردیت در عرفان اسلامی و عرفان هندی
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه عرفان اسلامی، دوره: 19، شماره: 74
- کد COI اختصاصی: JR_IAUZ-19-74_016
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 386
نویسندگان
دانشجوی دکتری زبان وادبیات فارسی،واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن،ایران.
استادیارگروه زبان وادبیات فارسی،واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن،ایران.نویسنده مسئول: ali.alilou@riau.ac.ir
چکیده
هدف از این تحقیق بررسی تجربیات مشترکی است که دو مکتب عرفانی اسلامی و هندی در باب انحلال فردیت دارند. انحلال فردیت به معنای گذشتن از خود تن و یکیشدن با خالق است که در عرفان اسلامی با نام فنا فی الذات شناختهمیشود. در این پژوهش به روش تحلیلی، با بررسی متون عرفان هندی و عرفان اسلامی بهدنبالیافتن مشترکات و مفاهیم کلی که تحت این مشترکات توسعه داده شدهاند، بودیم. نتیجه اینکه در متون اوپانیشاد و عرفان اسلامی؛ انسان علت غایی آفرینش دانسته شده و در هر دو مکتب عرفانی انسان مظهر و آینه صفات الهی است. در عرفان هندی، روح انسان تحتتاثیر کرمه بر جیوه؛ در چرخه سمساره؛ از جسمی به جسمی بالاتر یا حضیضتر حلولمیکند. و تنها راه نجات از این چرخه و انحلال در برهمن؛ همانا دانش، عمل یا عشق میباشد. در عرفان اسلامی اما تناسخ وجودندارد و موضوعیت انحلال فردیت و فنای در ذات با رها شدن از قیود مادی و یافتن صدق و صفای باطنی؛ ممکناست. انحلال فردیت به عنوان تجربه مشترک بین دو اندیشه عرفان اسلامی و عرفان هندی را از نظر مفاهیم کلی شبیه به همدیگر است اما از نظر جزئیات و توسعه مفاهیم با یکدیگر تفاوتدارند. هرچند در هر دو مکتب عرفانی؛ عشق نجاتبخش روح انسان معرفی شده است.کلیدواژه ها
عرفان اسلامی, عرفان هندی, انحلال فردیتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.