معرفی و بررسی محتوایی رساله اساس المعرفه اثر کمال الدین صدیقی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه عرفان اسلامی، دوره: 19، شماره: 74
  • کد COI اختصاصی: JR_IAUZ-19-74_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 319
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهران محبی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، واحد دهاقان،دانشگاه آزاد اسلامی، دهاقان، ایران.

مریم محمودی

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد دهاقان،دانشگاه آزاد اسلامی، دهاقان، ایران.نویسنده مسئول: m.mahmoodi۷۵@yahoo.com

پریسا داوری

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد دهاقان،دانشگاه آزاد اسلامی، دهاقان، ایران.

حسین آقاحسینی

استاد گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان،ایران.

چکیده

نسخ خطی باقیمانده از گذشتگان جزء مهمی از فرهنگ و تمدن محسوب­می­شود که لزوم توجه به آن به عنوان یکی از گنجینه­های میراث فرهنگی، بسیار با اهمیت است. رساله اساس­المعرفه، از آثار نفیس سده دهم هجری است که تاکنون تصحیح و چاپ نشده­­است. از این اثر تنها یک دست­نوشته باقی مانده­است که با شماره ۲۰۰۱-۱۰۱/۱۱ در کتابخانه آیت­الله گلپایگانی قم نگهداری­می­شود و اساس پژوهش حاضر قرارگرفت. متاسفانه رساله اساس­المعرفه تاکنون ناشناخته مانده­است لذا با توجه به اهمیت رساله، نگارندگان در این پژوهش می­کوشند ضمن معرفی رساله اساس­المعرفه کمال­الدین صدیقی، به بررسی محتوا، عناصر و مولفه­های سبکی آن نیز بپردازند. بررسی این اثر نشان­­می­دهد که کمال­الدین صدیقی، عارفی برجسته و از شاگردان معنوی جامی و نیز از پیروان محیی­الدین بن عربی است و ردپای عرفان ابن عربی به­وضوح در این رساله مشهود است. کمال­الدین صدیقی همچنین نویسنده­ای تواناست و به ساخت و بافت کلام اهمیت زیادی داده­­است. صورخیال، لغات و مضامین عربی، کنایات، استعارات، مرادفات، تکلفات و تصنعات که در دیگر آثار و متون این دوره دیده­می­شود، در این اثر نیز به­وضوح مشهود است.

کلیدواژه ها

نسخه خطی, سده دهم هجری, اساس المعرفه, عرفان, کمال الدین صدیقی, تصحیح

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.