دگرشکلی، دگرسانی و مطالعه میانبارهای سیال در کانسار طلای کوهزایی میرگه نقشینه، شمال باختر پهنه سنندج- سیرجان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 32، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GSJ-32-4_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 380
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسینعلی تاج الدین

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

ابراهیم راستاد

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

عبدالمجید یعقوب پور

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

محمد محجل

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

کانسار طلای میرگه نقشینه در ۴۳ کیلومتری باختر سقز، در شمال  باختر پهنه دگرگونی سنندج- سیرجان واقع است. واحدهای سنگی رخنمون یافته در محدوده کانسار، مجموعه ای از سنگ های آتشفشانی- رسوبی دگرگون شده متعلق به پرکامبرین شامل شیست، متاسنداستون، اسلیت و متاآندزیت هستند که توسط توده های گرانیتوییدی پرکامبرین قطع شده اند. بخش اصلی کانی سازی طلا، در امتداد یک پهنه برشی با راستای شمال  باختر تشکیل شده است. بخش های پرعیار کانسنگ مربوط به بخش های شدیدا دگرشکل و دگرسان شده از پهنه برشی هستند که واجد فابریک های میلونیتی-  اولترامیلونیتی بوده و با مجموعه ای از کانی های دگرسانی کوارتز، سریسیت- موسکوویت و سولفید همراهند. کانی شناسی کانسنگ ساده و کانی های پیریت، آرسنوپیریت، اسفالریت، کالکوپیریت، گالن و الکتروم را شامل می شود. الکتروم در اندازه های کوچک تر از ۵ تا ۱۴۰ میکرون، به صورت آزاد در کوارتز و نیز به صورت میانبار و رگچه ای در پیریت مشاهده شده اند. بیشینه مقدار طلا و نقره در کانسنگ های طلادار کانسار میرگه نقشینه به ترتیب ۳/۶۴ (میانگین ۵۲/۲) و ۹/۹ (میانگین ۶۵/۰) گرم در تن گرم در اندازه گیری شده  است. مطالعه نتایج آنالیز نمونه های کانسنگی حاکی از آن است که افزون بر طلا و نقره، عناصر آرسنیک (تا ۲۰۹۶ گرم در تن)، سرب (تا ۵۰۶ گرم در تن)، روی (تا ۳۵۴ گرم در تن) و مس (تا ۲۴۴ گرم در تن) در کانسنگ های طلادار، ناهنجاری نشان می دهند. مطالعه میان بارهای سیال بر روی کوارتزهای طلادار، بیانگر دمای همگن شدگی سیالات کانه ساز در بازه ۱۵۸ تا ۲۱۵ درجه سانتی گراد و شوری ۳/۳ تا ۵/۱۴ درصد وزنی معادل نمک طعام است. این کانسار از نظر ویژگی های زمین شناختی و کانی سازی بیش ترین شباهت را با ذخایر طلای کوهزایی اپی زونال نشان می دهد.

کلیدواژه ها

کانسار طلای میرگه نقشینه, کوهزایی, اپی زونال, میانبارهای سیال, پهنه سنندج- سیرجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.