اثربخشی آموزش تنظیم هیجان به مادران بر احساس تنهایی و مسئولیتپذیری نوجوانان دختر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده، دوره: 17، شماره: 61
  • کد COI اختصاصی: JR_CWFS-17-61_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین کشاورز افشار

استادیار، گروه روان شناسی و مشاوره، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، ایران

فرشته سلمانی

نویسنده مسئول: کارشناس ارشد مشاوره مدرسه، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، ایران.

مسعود غلامعلی لواسانی

دانشیار، گروه مشاوره و روان شناسی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، ایران

چکیده

احساس تنهایی می تواند نوجوانان را در معرض انواع مشکلات عاطفی، هیجانی و رفتاری قرار دهد، همچنین تقویت رفتار مسئولانه از شاخصهای انسان سالم است در نوجوانان ضرورت دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مدیریت هیجان به مادران بر احساس تنهایی و مسئولیتپذیری فرزندان نوجوان دختر انجام گرفت. روش پژوهش نیمه تجربی و در قالب یک طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با پیگیری گروه کنترل انجام شد. تمامی مادران و فرزند دخترشان که در سال تحصیلی ۴۰۱-۱۴۰۰، در آموزشگاه مقطع متوسطه اول حضرت نرجس منطقه ۶ شهر تهران مشغول به تحصیل بودند، جامعه مورد نظر پژوهش حاضر را تشکیل دادند. نمونه مورد نظر شامل ۲۰ مادر از جامعه مورد نظر بود که به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و بهطور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش مقیاس مسئولیتپذیری کالیفرنیا (۱۹۵۱) و مقیاس احساس تنهایی راسل (۱۹۷۸)، بود که توسط دانش آموزان در سه مرحله اندازهگیری، تکمیل شد. آموزش مدیریت هیجان به مادران گروه آزمایش بر اساس مدل گراس در هشت جلسه ارائه شد، اما گروه کنترل در طی این دوره هیچ مداخلهای دریافت نکردند. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تاثیر آموزش مدیریت هیجان به مادران بر احساس تنهایی و مسئولیت پذیری نوجوانان در مرحله پس آزمون معنادار بوده است (۰۵/۰> P). اما در مرحله پیگیری معنادار نبود (۰۵/۰< P). از نتایج پژوهش حاضر میتوان جهت آموزش تنظیم هیجان در راستای کاهش احساس تنهایی و افزایش مسئولیت پذیری فرزندان نوجوان استفاده کرد.

کلیدواژه ها

آموزش مدیریت هیجان, احساس تنهایی, مسئولیتپذیری, نوجوان دختر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.