طراحی و اعتباریابی الگوی آموزش مبتنی بر ساختن گرایی شناختی برای دانش آموزان پایه ششم ابتدایی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات آموزشی و آموزشگاهی، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PMA-7-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 217
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهناز سلیمانی

دانشجوی دکترای، برنامه ریزی درسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب

امینه احمدی

دانشیار مدیریت آموزشی دانشگاه آزاد واحد اسلامی تهران جنوب

قدسی احقر

دانشیار ، برنامه ریزی درسی پژوهشگاه مطالعات سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی

چکیده

هدف پژوهش حاضر، طراحی و اعتباریابی الگوی آموزش مبتنی بر ساختن­گرایی شناختی برای دانش­آموزان ابتدایی است. برای رسیدن به هدف پژوهش، از روش تحقیق ترکیبی استفاده شده است. در بخش کیفی برای به دست آوردن الگوی طراحی آموزشی، از تحلیل محتوای استقرایی و در بخش کمی برای اعتباریابی درونی از نظر متخصصان به روش پیمایشی پرسش­نامه­ای استفاده شده است. به منظور انتخاب مقالات برای تحلیل محتوای کیفی، نخست کلیدواژه­هایی برای جست­وجوی مقالات مشخص شد و سپس در بخش کیفی، جامعه آماری کلیه مقالاتی را شامل می­شد که از بانک­های اطلاعاتی مرتبط با موضوع مانند: Sage، Ebsco، Wiley و Sciencedirect، Proquest، Eric، Sprinhger فایل متن آنها در بازه زمانی ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۶ در دسترس بود و در بخش کمی به منظور اعتباریابی الگوی به­دست­آمده از بخش کیفی، ۱۵ نفر از متخصصان برنامه­ریزی درسی بودند. در این پژوهش از روش نمونه­گیری هدفمند استفاده شده است؛ حجم نمونه ۲۵ مقاله و واحد تحلیل محتوا در این پژوهش، مضمون است. بر اساس تحلیل محتوای انجام­شده روی مقالات، سه طبقه به این شرح به دست آمد: نقش معلم، نقش یادگیرنده، نقش دانش. درنهایت نتیجه تمامی تحلیل محتواهای انجام­شده روی مقاله­ها در قالب الگو ارائه شده است. نتایج به­دست­آمده از اعتباریابی درونی براساس نظر متخصصان نشان می­دهد الگوی آموزشی ارائه­شده بر مبنای ساختن­گرایی شناختی از اعتبار مناسبی برخوردار است و اثربخشی لازم را برای آموزش دانش­آموزان دارد.

کلیدواژه ها

ساختن گرایی شناختی, تحلیل محتوای کیفی, اعتباریابی درونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.