بررسی فرهنگ روابط معلمان با همکاران، والدین و دانش آموزان: مدارس روستایی و چندپایه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات آموزشی و آموزشگاهی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PMA-8-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 377
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید رومانی

دکتری مطالعات برنامه درسی، مدرس دانشگاه فرهنگیان، خرم آباد، ایران

غلام رضا حاجی حسین نژاد

دانشیار، گروه مطالعات برنامه ریزی درسی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

نعمت الله فاضلی

دانشیار، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، تهران، ایران

علی حسینی خواه

استادیار، گروه مطالعات برنامه ریزی درسی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف­ شناسایی چگونگی فرهنگ روابط معلمان با همکاران، والدین و دانش­آموزان در مدارس روستایی و چندپایه استان لرستان انجام گرفت. روش پژوهش، کیفی و از نوع توصیفی- قوم نگاری بوده است؛ نمونه بررسی­شده معلمان ابتدایی مدارس چندپایه استان لرستان است که با روش نمونه­گیری هدفمند و براساس اشباع نظری داده ها، ۱۴ معلم انتخاب شد و با ابزارهای مشاهده مشارکتی و مصاحبه عمیق نیمه­ساختاریافته داده ها جمع آوری شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها تحلیل محتوا انجام گرفت. یافته­­ها نشان داد معلمان دارای فرهنگ ارتباط مثبت و انتقادشده در ارتباط با همکاران، والدین و دانش­آموزان بودند. فرهنگ ارتباط و مشارکت معلمان در ارتباط با همکاران، والدین و دانش­آموزان باتوجه­به شرایط محیط، سطح سواد و توقع همکاران، والدین و دانش­آموزان متفاوت بود. از روابط مثبت می­توان به به­کارگرفتن اصول روابطکلامی و روابط غیرکلامی برای انتقال مفهوم درسی به دانش­آموزان، اجرای جلسه­های توجیهی برای والدین، ارتباط همراه با ادب و احترام، از روابط فرهنگی انتقادشده، می­توان به بدخواهی و بدبینی معلمان نسبت به یکدیگر، حس رقابت منفی، بی­تفاوتی و استفاده­نکردن از فکر و ایده­های یکدیگر در بین معلمان هم پایه، اهمیت دانش­آموزان بعد از مواد درسی، گوش ندادن به صدای دانش­آموزان، توقعات نابه جا والدین و بخشنامه ای بودن ارتباطات نام برد. نتایج مطالعه حاضر برای ­شناسایی تفاوت­های فرهنگی و اقدامات لازم با توجه­ به شرایط کلاس­های چندپایه در نظام آموزشی مفید و کارآمد است.

کلیدواژه ها

فرهنگ روابط, فرهنگ معلمان, فرهنگ, مدارس روستایی و چندپایه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.