پیش بینی خودکارآمدی تحصیلی بر اساس سبک های دلبستگی و مهارت های فراشناختی دانش آموزان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات آموزشی و آموزشگاهی، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PMA-11-2_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افسانه الله وردی زاده

کارشناسی ارشد روان شناسی عمومی، گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران

شیرین زینالی

استادیار، گروه روان شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

حسین رستمی

استادیار، پژوهشکده علوم انتظامی و مطالعات اجتماعی ناجا، تهران، ایران، مرکز تحقیقات علوم شناختی و رفتاری در پلیس، معاونت بهداشت، امداد و درمان، فرماندهی انتظامی، تهران، ایران

چکیده

مطالعه درباره خودکارآمدی تحصیلی و عوامل موثر بر آن در جامعه امروزی برای دانش آموزان توجه ویژه ای می طلبد. هدف تحقیق حاضر پیش بینی خودکارآمدی تحصیلی بر اساس سبک های دلبستگی و مهارت های فراشناختی دانش آموزان بود. مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی بود و نمونه آماری به روش خوشه ای، ۱۹۵ نفر از دانش­آموزان دختر پایه سوم شهرستان اهر بود. بر اساس اهداف از سه پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی یلروی و بانتینگ (۲۰۰۲)، دلبستگی کولینز و رید (۱۹۹۰) و فراشناخت اونیل و عابدی (۱۹۹۶) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد مولفه های مهارت فراشناختی با خودکارآمدی تحصیلی رابطه مثبت و معنادار دارند و همچنین، با مولفه های دل­بستگی نا ایمن اجتنابی و ایمن رابطه مثبت و معنادار دارند، ولی مولفه سبک دلبستگی اضطرابی رابطه منفی با خودکارآمدی تحصیلی دارد (۰۵/۰> P). همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد میزان تاثیرگذاری مولفه های آگاهی فراشناختی، راهبرد شناختی، برنامه ریزی و خودبازبینی بر خودکارآمدی تحصیلی به ترتیب، برابر ۲۹/۰، ۲۸/۰، ۳۷/۰، ۱۱/۰ است (۰۵/۰> P). همچنین، نتایج نشان داد میزان تاثیرگذاری مولفه های وابستگی (نا ایمن اجتنابی)، نزدیک بودن (ایمن)، اضطرابی بر خودکارآمدی تحصیلی به ترتیب برابر ۴۴/۰، ۲۴/۰، ۱۱/۰- است (۰۵/۰> P). از این نتایج چنین استنباط می شود که با نهادینه کردن فرایند یاددهی -یادگیری معنا دار و همچنین، شرایط دور از اضطراب می توان خودکارآمدی دانش آموزان را بهبود بخشید.

کلیدواژه ها

خودکارآمدی تحصیلی, سبک دلبستگی ایمن, سبک دلبستگی ناایمن, مهارت های فراشناختی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.