خوانش پدیدارشناسی یوهانی پالاسما در پاویون مه اثر دیلر اسکوفیدو (اکسپو ۲۰۰۲)

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 162

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_LIFSP-1-1_008

تاریخ نمایه سازی: 6 دی 1401

چکیده مقاله:

می توان به پدیدارشناسی به عنوان یکی از مکاتب اصلی قرن بیستم اشاره کرد. پدیدارشناسی به مطالعه و بررسی ماهیت یک چیز می پردازد. یوهانی­ پالاسما ازجمله تاثیرگذارترین پدیدارشناسان معماری است. یوهانی­ پالاسما از منظر فلسفی متاثر از فلسفه موریس مرلوپونتی بوده، همچنین به تفکرات پدیدارشناسانی چون هوسرل و هایدگر نیز نیم نگاهی داشته است. از نظر پالاسما علم و عقل سبب ذهنیات محدودی متکی بر ادراک بینایی می شوند که پیامدهای تاسف باری را در معماری معاصر داشته اند. پدیدارشناسی از نظر پالاسما نگرش عمیق است که انسان را به گوهر چیزها نزدیک می کند و آن­ها را نزدیک انسان نگاه می دارد نگرش او با توجه به مشارکت حواس در فرآیند دریافت و ادراک و قراردادن کالبد و تن انسانی به عنوان مرکزیت ادراک و مشارکت حواس پنجگانه در باب کیفیات حسی، مصالح، نور، رنگ، قدمت و تاریخچه حضور می یابد. پاویون مه اثر دیلر اسکوفیدو در اکسپو ۲۰۰۲، با خلق فضایی ابر مانند درصدد است تا مخاطب را از دیدن و ادراک بصری به لمس کردن، در فضا بودن و ادراک حسی برساند. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلی و جمع آوری اطلاعات اسنادی است. هدف از انجام این پژوهش، پاسخ به این پرسش است که ویژگی های پاویون مه (اکسپوی ۲۰۰۲) از نظرگاه تحلیل پدیدارشناسی یوهانی ­پالاسما چیست و ویژگی­های شاخص آن چه می باشند. برای این منظور ابتدا با شناخت نظریات پالاسما و سپس بررسی پاویون مه به تحلیل موضوع پرداخته شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهند علاوه بر دیدن و دیده شدن که ناشی از ادراک ذهنی و بصری است معماری می تواند با به بازی گرفتن سایر حواس انسانی تجسمی متفاوت از فضا و مفهوم آن و نیز حس ­مکان متاثر از حضور در فضا را منجر گردد و مخاطب را به گونه ای متفاوت در معرض ادراک حسی از محیط قرار دهد. مولفه های ادراک چند حسی، در پاویون مه جلوه عملی به خود گرفته اند و مخاطب را در تجربه متفاوت از فضا یاری می کنند.

نویسندگان

یحیی باقری

Ph.D. Candidate, Department of Architecture, Faculty of Architecture and Urban Planning, Qazvin Branch, Islamic Azad University, Qazvin, Iran.

مهرداد متین

Assistant Professor, Department of Architecture, Faculty of Architecture and Urban Planning, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran. Corresponding Author.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • پرتوی، پروین. (۱۳۹۲). پدیدار شناسی مکان. تهران: متن ...
  • رئیسی، ایمان. (۱۳۹۲). جستارهای نقدبازی. مشهد: کتابکده کسری ...
  • سرمد، زهره و بازرگان، عباس و حجازی، الهه. (۱۳۹۲). روش­های ...
  • شریفیان، محمد امین. (۱۳۹۳). هندسه احساس نگاهی به پدیدارشناسی معماری ...
  • شولتز، کریستیان نوربرگ. (۱۳۸۸). روح مکان به سوی پدیدارشناسی معماری. ...
  • شیرازی، محمدرضا. (۱۳۸۹). معماری حواس و پدیدارشناسی ظریف یوهانی پالاسما. ...
  • نسبیت، کیت. (۱۳۹۳). تئوری معماری پست مدرن. ترجمه: پویان روحی. ...
  • نسبیت، کیت. (۱۳۸۹). نظریه­های پسامدرن معماری. ترجمه: محمدرضاشیرازی، تهران: نشر ...
  • Dinçer, Demet & Aydınlı, Semra. (۲۰۱۶). Blurring Limits in Architecture. Tasarım ...
  • Kia,Anoosha. & Mahdavinejad, Mohammadjavad. (۲۰۲۰). Interactive Form-Generation in High-Performance Architecture ...
  • Pallasma, Juhani. (۲۰۱۲). The Eyes of the Skin: Architecture and ...
  • Seamon, David. (۲۰۰۰). A Way of Seeing People and Place: ...
  • URL۲: (۲۰۱۲). Blur-building. Retrived March ۱۹, ۲۰۲۱, from https://dsrny.com/project/blur-building ...
  • نمایش کامل مراجع