CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تحلیل اثر متقابل ویژگی های رفتاری ساکنین و محیط کالبدی فضاهای مسکونی در رویکرد طراحی پیشگیرانه از جرم (نمونه موردی محله طبرستان شهر ساری)

عنوان مقاله: تحلیل اثر متقابل ویژگی های رفتاری ساکنین و محیط کالبدی فضاهای مسکونی در رویکرد طراحی پیشگیرانه از جرم (نمونه موردی محله طبرستان شهر ساری)
شناسه ملی مقاله: JR_LIFSP-1-2_006
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

اریان رضایی - Department of Architecture, Sari Branch, Islamic Azad University, Sari, Iran.
مهدی غفوری - Department of Architecture, Sari Branch, Islamic Azad University, Sari, Iran.
حسین ذبیحی - Associate Professor, Department of Urban Planning, Sciences and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

خلاصه مقاله:
شهرها سیستم های اجتماعی و اقتصادی پایدار و پیچیده ای هستند که اگر عوامل تعادل آن ها، مانند امنیت کنترل نشود، روبه نابودی می روند. یکی از جدیدترین رویکردها در برابر بحران امنیت شهری توجه به نسل جدید پیشگیری از جرم از طریق طراحی محیطی است. از این رو تاثیر الگوی رفتاری ساکنین بر امنیت و سنجش رابطه بین خصوصیات محیط کالبدی و رفتار ساکنین با توجه به رویکرد CPTED که منجر به بالا رفتن امنیت محیطی می گردد؛ ضروری به نظر می رسد. با توجه به موفقیت آمیزبودن CPTED در دنیا طبق هدف می توان با ارائه مدل به افق هایی در ارتقا مفهومCPTED  دست یافت. همچنین طبق فرضیه ها دریافت بین خصوصیات محیط کالبدی و ویژگی های رفتاری ساکنین فضاهای مسکونی رابطه وجود دارد، با تبیین الگوهای محیط های مسکونی امن در شهر ساری آن را با شاخصه هایCPTED  تطبیق داد و با به کارگیری ویژگی های رفتاری و طبقاتی متفاوت شهر ساری به الگوهای کالبدی فضای مسکونی امن دست یافت. پژوهش حاضر از نظر روش شناسی در دسته تحقیقات آمیخته بوده، در آغاز تجزیه و تحلیل از یک فرآیند نقشه برداری مفهومی برای کشف موقعیت نظری هر عنوان مفهومی استفاده شده، سپس مولفه هایCPTED  با سه فرضیه ارزیابی شده است. از روش شناسی اسنادی و کتابخانه ای با رویکرد بازنگری نظام مند منابع مرتبط استفاده شده است، متعاقبا با انجام گونه شناسی کالبدی و اجتماعی محله طبرستان ساری از طریق توزیع پرسشنامه تحقیق و تحقیق میدانی به صورت هدفمند و سپس تحلیل داده های کیفی حاصل با SPSS۳ درجه اهمیت هر معیار ارزیابی شد، از مدل تحلیل عاملی، آمار توصیفی در تایید یا ردGOF ، آمار استنباطی از طریق معیار فرضیه های تحقیق و آزمون کولموگروف-اسمرینوف و تحلیل ۳۸۴ پرسشنامه در سال۹۹ استفاده گردید، طبق خروجی ها برای مدل حاضر GOF برابر ۰/۶۴ محاسبه که نشان از برازش قوی مدل دارد، کلیه فرضیه های تحقیق تایید گردیده و در خاتمه نتایج تحقیق از طریق ارائه مدل مفهومی CPTED از عوامل تاثیرگذار بر امنیت فضاهای مسکونی ارائه گردید.

کلمات کلیدی:
Resident Behavior Patterns, Urban living space, Environmental Security, factor analysis, CPTED Approach

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1573697/