بررسی اثر کودهای آلی و شیمیایی غنی شده بر جذب عناصر ماکرو توسط نیشکر

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نشریه علمی ترویجی جمعیت علمی فن آوری نیشکر ایران، دوره: 10، شماره: 50
  • کد COI اختصاصی: JR_IRSSCT-10-50_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 234
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرویز احمدی

کارشناس ارشد پایش وممیزی عملکرد کشاورزی موسسه تحقیقات وآموزی نیشکر خوزستان

ابراهیم پناه پور

استادیار گروه خاکشناسی دانشگاه آزاد اسلامی اهواز

محمود شمیلی

مشاور مدیر عامل موسسه تحقیقات و آموزش توسعه نیشکر خوزستان، اهواز

چکیده

تغذیه گیاه به عنوان یک عامل تاثیرگذار، تابعی از اثرات متقابل عناصر غذایی و شرایط محیطی است. لذا تعیین دقیق عناصر غذایی مورد نیاز گیاه نیازمند روش علمی مبتنی بر اندازه گیری است. به منظور بررسی اثرات عناصر اصلی غذایی نیشکر یعنی پتاسیم و نیتروژن، فسفر و گوگرد بر جذب عناصر غذایی اصلی نیشکر در سال زراعی۹۲-۹۳ در مزرعه تحقیقاتی شرکت کشت و صنعت امام خمینی (ره) خوزستان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با ۱۵ تیمار و سه تکرار انجام شد. تیمارها عبارتند از کاربرد کودهای پایه دی آمونیوم فسفات (DAP)، نیتروژن سولفات فسفات (NPS) و نیتروژن پتاسیم فسفات گوگردی (NPSK) که هر کدام در دو میزان ۵۰۰ و ۷۰۰ کیلوگرم در هکتار و نیز کاربرد سرک دو نوع کود آلی مایع به نام های تجاری سانکو (Sanko) و اپکس (APEX) در مقادیر مختلف. در تمامی تیمارها کود اوره سرک به میزان ۳۵۰ کیلوگرم طی سه تقسیط (با اینتروال ۱/۵ ماهه) مصرف گردید. تجزیه واریانس نشان داد که در اغلب صفات اختلاف معنی داری بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت. بر این اساس بین تیمارها از نظر محتوای پتاسیم، نیتروژن و فسفر برگ اختلاف معنی داری در سطح پنج درصد وجود داشت ولی در محتوای گوگرد برگ مشاهده نگردید. بیشترین محتوای پتاسیم برگی در تیمار کاربرد ۵۰۰ کیلوگرمDAP در هکتار به صورت پایه (با میانگین%۰/۳۶۶)، بیشترین محتوای نیتروژن برگی در تیمار کاربرد ۷۰۰ کیلوگرم در هکتار NPS به صورت پایه (با میانگین %۲/۱۰۸) و بیشترین محتوای فسفر برگی در تیمار کاربرد ۲۵۰ کیلوگرم DAP به صورت پایه به اضافه ۲۱ کیلوگرم در هکتار کود آلی APEX (با میانگین%۰/۷۵۰) بدست آمد.

کلیدواژه ها

APEX، NPS، NPSK، DAP

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.