تاثیر محلول پاشی سیتوکینین بر صفات مورفوفیزیولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد سیاه دانه (.Nigella sativa L) تحت شرایط تنش شوری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 15، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-15-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه آزادی

دانشجوی کارشناسی، علوم باغبانی، دانشگاه زنجان. ایران

اکرم حاتمی

کارشناس موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال استان زنجان

هادی سالک معراجی

دانش آموخته دکتری، فیزیولوژی گیاهان زراعی

چکیده

شوری به عنوان یکی از مهمترین تنش های غیرزنده سبب کاهش رشد، نمو و عملکرد گیاهان شده و کاربرد تنظیم کننده های رشد، یکی از راهکارهای مفید جهت کاهش اثرات نامطلوب تنش شوری در گیاهان می باشد. به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی سیتوکینین بر صفات مورفوفیزیولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد سیاه دانه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در گلخانه اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل شوری در پنج سطح ۰، ۳، ۶، ۹ و ۱۲ دسی زیمنس بر متر محلول پاشی سیتوکینین در سه غلظت صفر، ۱۰۰ و ۲۰۰ میکرومولار بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که شوری بر تمام صفات مورد بررسی اثر معنی داری داشت. تنش شوری، نشت یونی و پرولین را افزایش و سایر صفات را کاهش داد. بیشترین عملکرد دانه با ۲.۲۴ گرم در بوته در تیمار شاهد و کمترین آن با ۰.۸۱ گرم در بوته در غلظت ۱۲ دسی زیمنس شوری بدست آمد. سیتوکینین بر تمام صفات مورد بررسی به جز کلروفیل a، پرولین و تعداد کپسول در بوته اثر معنی داری داشت. محلول پاشی سیتوکینین سبب کاهش اثرات نامطلوب تنش شوری در گیاه سیاه دانه گردید و غلظت ۱۰۰ میکرومولار نسبت به غلظت ۲۰۰ میکرومولار سیتوکینین از کارایی بالاتری برخوردار بود. کم ترین عملکرد دانه (۱.۵۱ گرم در بوته) در تیمار عدم کاربرد سیتوکینین و بیشترین عملکرد دانه (۱.۸۳ گرم در بوته) در غلظت ۲۰۰ میکرومولار سیتوکینین مشاهده شد. محلول پاشی سیتوکینین روی تمام صفات موفوفیزیولوژیکی مورد مطالعه در شرایط تنش شوری اثر گذار بود. در شرایط تنش شوری، کاربرد سیتوکینین فقط بر تعداد دانه در کپسول اثرگذار بود و بر عملکرد و سایر صفات مرتبط با عملکرد اثر معنی داری نداشت. نتایج بدست آمده نشان داد که محلول پاشی سیتوکینین در شرایط تنش شوری ممکن است سبب بهبود برخی صفات شود ولی این امر به منزله افزایش قطعی عملکرد و اجزای عملکرد در شرایط تنش شوری نبوده و ممکن است تغییری در عملکرد دانه حاصل نشود.

کلیدواژه ها

بنزیل آمینوپورین, پرولین, رنگیزه های کلروفیلی, محتوای نسبی آب برگ, هورمون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.