اثر تیمارهای آلکازت، آبیاری تکمیلی و نیتروژن بر کمیت و کیفیت گندم (.Triticum aestivum L)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 15، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-15-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه هاشم آبادی

فارغ‎التحصیل کارشناسی ارشد اگرواکولوژی، گروه تولیدات گیاهی، دانشگاه گنبدکاووس

علی نخ زری مقدم

استادیار زراعت، گروه تولیدات گیاهی، دانشگاه گنبدکاووس

مهدی زارعی

استادیار باغبانی، گروه تولیدات گیاهی، دانشگاه گنبدکاووس

زینب اورسجی

استادیار علف‎های هرز، گروه تولیدات گیاهی، دانشگاه گنبدکاووس

چکیده

به منظور بررسی تاثیر کود بیولوژیک آلکازت، آبیاری تکمیلی و نیتروژن بر عملکرد، اجزای عملکرد و پروتئین گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه آموزشی و تحقیقاتی دانشگاه گنبدکاووس طی سال زراعی ۹۶-۱۳۹۵ اجرا شد. عامل کود بیولوژیک آلکازت در دو سطح شامل عدم مصرف و مصرف ۱۰۰ گرم در هکتار به صورت بذرمال، آبیاری تکمیلی در دو سطح عدم آبیاری و آبیاری در مرحله پر شدن دانه و مصرف نیتروژن در چهار سطح عدم مصرف و مصرف ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار بود. نتایج نشان داد که کود بیولوژیک آلکازت باعث افزایش ارتفاع بوته، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، درصد و عملکرد پروتئین شد. آبیاری تکمیلی وزن ۱۰۰۰ دانه و عملکرد دانه را افزایش داد (به ترتیب به ۳۷.۳۵ گرم و ۴۸۸۱ کیلوگرم در هکتار رسیدند). آبیاری تکمیلی عملکرد پروتئین را افزایش داد اما درصد پروتئین را کاهش داد. نیتروژن نیز باعث افزایش ارتفاع بوته، تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، درصد پروتئین و عملکرد پروتئین شد. بیشترین عملکرد دانه به تیمار مصرف ۱۵۰ کیلوگرم نیتروژن با ۵۳۶۴ کیلوگرم در هکتار مربوط بود. بالاترین درصد پروتئین و عملکرد پروتئین به ترتیب با ۱۵.۴۵ درصد و ۸۳۱.۸ کیلوگرم در هکتار به تیمار ۱۵۰ کیلوگرم نیتروژن تعلق داشت. درمجموع، آبیاری تکمیلی بر مراحل زایشی موثر بود. آلکازت تاثیر کمتری بر عملکرد دانه و عملکرد پروتئین نسبت به آبیاری داشت و مصرف نیتروژن هم بر اکثر صفات ازجمله عملکرد دانه، درصد پروتئین و عملکرد پروتئین موثر بود.

کلیدواژه ها

ارتفاع بوته, پروتئین, شاخص برداشت, عملکرد دانه, وزن هزار دانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.