کارایی داده های ماهواره ای در مدیریت پایدار گیاهان مهاجم

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی تدبیر علوم کشاورزی، محیط زیست، جغرافیا و انرژی پایدار
  • کد COI اختصاصی: ANGE02_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سلیمه رحمن زاده فیروزجاه

دانش آموخته کارشناسی مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

هجومهای گیاهی در اکوسیستمها اغلب تغییراتی اکولوژیکی بوجود می آورند که ممکن است برگشت-ناپذیر باشند. این هجومها با کاهش پتانسیل اکوسیستمها، موفقیت عملیات احیا در حوزه های آبخیز را تهدید و فعالیتهای اقتصادی را به مخاطره میاندازند. بنابراین، ممانعت از هجوم، تشخیص اولیه و حذف این گیاهان کلیدی جهت کنترل و مدیریت آنهاست. تکنیکهای نقشه برداری و پایش گونه های مهاجم جهت پایش و مدیریت پایدار آنها به منظور جلوگیری از هجوم، نابودی یا کنترل گونه های استقرار یافته حائز اهمیت خاصی است. به دلیل مشکلات مطالعات میدانی و انجام نمونه برداری، استفاده از فناوریها و علوم نوین از قبیل سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی برای اینگونه مطالعات بسیار سودمند جلوه میکند. بدین منظور اطلاعات ماهواره ای بایستی در قالبی مناسب و با ساختاری هماهنگ با سایر اطلاعات زمینی مورد استفاده قرار گیرند. اخیرا افزایش تعداد سنجنده ها نیز فرصتهای بیشتری را برای اکولوژیستها به وجود آورده و سبب تقویت کاربرد تکنیکهای سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی در نقشهبرداری و مدلسازی پراکنش گونه های مهاجم شده است. تعیین محل جمعیت گیاهان مهاجم میتواند به طور معنیداری هزینه های کنترل و ریشهکنی هاآن را کاهش دهد. این امر مخصوصا زمانی ثابت میشود که اقدامات کنترلی تحت شرایط سرمایه و نیروی انسانی محدودی انجام میشوند. این مقاله نیز کاربرد سنجش از دور را در نقشهبرداری و پیشبینی پراکنش بالقوه گیاهان مهاجم جهت مدیریت مستمر آنها مورد بررسی مروری قرار میدهد. با تکیه بر این تکنیک و تهیه نقشه های پراکنش پوشش گیاهی مهاجم میتوان به پایش تغییرات و روند تخریب منابع طبیعی پرداخت.

کلیدواژه ها

تخریب اکوسیستم، داده های ماهواره ای ، شاخصهای گیاهی، گیاهان مهاجم، مدیریت پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.