بررسی استحصال بیوگاز از پسماندهای ساقه کلزا، محتویات شکمبه وکود گاوی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات سامانه ها و مکانیزاسیون کشاورزی، دوره: 16، شماره: 65
  • کد COI اختصاصی: JR_ERAMS-16-65_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود صفری

عضو هیئت علمی

رضا عبدی

عضو هیئت علمی گروه مهندسی بیوسیستم دانشگاه تبریز

مهرداد عدل

عضو هیئت علمی پژوهشگاه مواد و انرژی

چکیده

یکی از راههای بازیافت از پسماندهای گیاهی و فضولات دامی، استفاده از بیوگاز است که طی فرآیند هضم بی هوازی تولید می شود.  هدف از این تحقیق بررسی و مقایسه استحصال بیوگاز از  پسماندهای ساقه کلزا ، کود گاوی و محتویات شکمبه گاوی است.  در این تحقیق، به منظور مقایسه میزان استحصال بیوگاز از این منابع، تجهیزات رآکتور، همزن، حمام آب گرم و سامانه اندازه­گیر حجم طراحی و ساخته شد و مواد، پس از اعمال پیش­تیمار مکانیکی و حرارتی و نیز تعیین درصد کربن به نیتروژن، مواد جامد خشک و فرار با نسبت معین در داخل رآکتور ها ریحته شد.  تیمارهای آزمایشی شامل: پسماندهای ساقه کلزا+کود گاوی+محتویات شکمبه، کود گاوی و محتویات شکمبه گاوی بودند که  به کمک رآکتورهای یک لیتری در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار مقایسه شدند.  نتایج تحقیق نشان داد که بین تیمارهای آزمایشی از نظر استحصال بیوگاز، درصد متان، میزان متان انباشته و میزان کاهش مواد جامد خشک، اختلاف معنی­داری وجود دارد.  تیمار ۱ از نظر میزان بیوگاز و متان انباشته به ترتیب: با ۱/۵۰۴ و ۹/۲۷۷ لیتر بر کیلوگرم ماده جامد خشک فرار در گروه الف، تیمار ۲ با ۶/۱۷۸ و ۵/۱۱۶ لیتر بر کیلوگرم ماده جامد خشک فرار در گروه ب و تیمار ۳ با ۸/۱۴ و ۰/۴ لیتر بر کیلوگرم ماده جامد خشک فرار در گروه آخر قرار گرفت.  میزان متان در تیمار ۱ و ۲ به ترتیب ۵۵ و ۶۰ درصد و  میزان کاهش مواد جامد در تیمار ۱ و ۲ به ترتیب ۵۹ و ۴۶ درصد بود.  از نظر نسبت کربن به نیتروژن، بین تیمارهای ۲ و ۳  اختلاف معنی­داری وجود نداشت.  با توجه به نتایج به دست آمده، کود گاوی تازه+محتویات شکمبه در ترکیب با  پسماندهای ساقه کلزا بیشترین استحصال بیوگاز و متان را به دست می­دهد و استفاده از این ترکیب توصیه می­شود.

کلیدواژه ها

بقایای کلزا, بیوگاز, پسماندهای کلزا, کود گاوی, متان, محتویات شکمبه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.