بررسی عوامل موثر بر آسیب های مکانیکی وارد شده به غده های سیب زمینی در برداشت مکانیزه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات سامانه ها و مکانیزاسیون کشاورزی، دوره: 17، شماره: 66
  • کد COI اختصاصی: JR_ERAMS-17-66_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رشادصدقی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی

چکیده

در این تحقیق، با اجرای عملیات برداشت مکانیزه سیب زمینی با یک دستگاه سیب زمینی کن مجهز به زنجیر نقاله بدون تکاننده، در شرایط مختلف رطوبت خاک، سرعت پیشروی تراکتور و عمق کار تیغه، اثر هر یک از عوامل مذکور و اثر متقابل آنها بر میزان افت کمی و آسیب دیدگی­های مکانیکی به محصول بررسی و شرایط بهینه برای کاهش میزان آسیب­های وارد شده به غده های سیب زمینی تعیین گردید. طرح آزمایشی مورداستفاده از نوع کرت های نواری خرد شده با سه فاکتور در قالب بلوک های کامل تصادفی و سه تکرار بود. میزان آسیب­های مکانیکی واردشده به غده های سیب زمینی در برداشت به روش مکانیزه با برداشت به روش سنتی (دستی) با آزمون t مورد مقایسه آماری قرار گرفت. با افزایش سرعت پیشروی به ویژه در خاک مرطوب، احتمالا به دلیل افزایش حجم خاک انتقال یافته با نقاله ماشین، بر میزان غده های سیب زمینی دفن شده پس از برداشت افزوده شد. در رطوبت پایین خاک، افزایش سرعت پیشروی تا ۳ کیلومتر در ساعت، باعث کاهش میزان آسیب­دیدگی پوست غده ها شد. شرایط بهینه برای برداشت مکانیزه سیب زمینی با حداقل افت کمی و آسیب­های مکانیکی وارد شده به محصول، رطوبت خاک ۱۵-۱۰ درصد بر پایه وزن خشک (۶۰-۴۰ درصد ظرفیت مزرعه ای خاک) و سرعت پیشروی ۳-۲ کیلومتر در ساعت تعیین گردید. در روش برداشت سنتی، آسیب­ها از نوع بریدگی غده هاست و در روش برداشت مکانیزه آسیب دیدگی پوست غده ها درصد بیشتری دارد. در حالت کلی، شدت آسیب های خارجی وارد شده به غده های سیب زمینی در روش سنتی نسبت به روش مکانیزه به طور معنی داری بیشتر است.

کلیدواژه ها

آسیب های مکانیکی, برداشت مکانیزه سیب زمینی, سرعت پیشروی, رطوبت خاک, عمق کار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.