تحلیل و نقد مبانی کلامی معنویت گرایی اوشو

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات تطبیقی کلام، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_FKIJ-9-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن علی محمودی

دانش آموخته سطح چهار جامعه المصطفی

چکیده

اگوان شری راجنیشاوشو، عارف و فیلسوف معاصر هندی، یکی ازمعنویت گرای نوظهور عصر کنونی است که در سال های اخیر معنویت گرایی وی در بسیاری از کشورها نفوذ کرده است. شاید بتوان آن را مخرب ترین آئین عرفانی برای جوامع اسلامی در عصر کنونی دانست. ازمبانی کلامی اوشو به دست می آید که، اوشو برخلاف مبانی اسلامی تصورنادرست از خدا باوری دارد، اوشو جبرگرا است، معتقد به تناسخ، نفی معاد، و منکر بهشت و جهنم است؛ برای انجام این تحقیق با روش شناسی تبیین، به مفهوم شناسی واژه های عنوان و با روش کتابخانه ای و توصیفی- تحلیلی، مبانی کلامی معنویت گرایی اوشو مورد تحلیل و بررسی و نقد قرار گرفته است و اثبات کرده است که معنویت گرایی های نوظهور ساخته و پرداخته غربی‎هاست و تنها معنویت گرایی اسلامی است که به برکت آموزه عشق به مظاهر حق و توجه به باطن دین و در عین حال توجه به شریعت، توانسته است خود را از پیرایه های دوزخ مدرنیته دور سازد. اباحه گری تمدن غرب، با معنویت گرایی فاقد شریعت و فقه همچون معنویت گرایی اوشو، بودیسم و تائوئیسم نه بادین سازگار است نه با عرفان اسلامی.

کلیدواژه ها

معنویت, جبرگرایی, تناسخ, معاد, جاویدان‎طلبی, بهشت و جهنم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.