مروری بر تحولات تاریخی نظام حمل و نقل در تمدن اسلامی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه یافته های اقتصادی، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_FEMIU-2-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 255
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید ابوطالب علوی

معاون اداری مالی دانشگاه بین المللی المصطفی افغانستان

چکیده

سیاست های تشویقی در صدر اسلام، نقش مهمی در توسعه و رونق نظام حمل و نقل تمدن اسلامی داشت. به یمن سیاست هایی مانند تشویق کسب و تجارت، بالابردن تمکن مالی مسلمانان، و نیز با از میان برداشتن انحصارات، نظام حمل و نقل در صدر اسلام به پیمانه وسیع در تمدن اسلامی گسترش یافت. با گسترش اسلام، توسعه نظام حمل و نقل و فعالیت های مرتبط با آن مورد توجه قرار گرفت و سرمایه گذاری های زیربنایی در نظام حمل و نقل مورد به وجود آمد و مبالغ شایانی صرف این امر شد. یافته های این تحقیق حاکی از آن است که در پی فتوحات گسترده مسلمانان و ایجاد حکومت بزرگ اسلامی، به ویژه پس از ساخته شدن و توسعه بغداد و رونق گسترده تعاملات تجاری، ایجاد و توسعه شبکه های ارتباطی و تاسیسات زیربنایی مانند بنادر، کاروانسراها، بازارها، و ابزارهای مختلف حمل و نقل افزایش یافت. ضرورت شناخت این شبکه های گسترده ای از راه ها، پاره ای از اندیشمندان جغرافی دان اسلامی مانند ابن خرداذبه و اصطخری را به تالیف آثار جغرافیایی با رویکرد راه شناسی وادار نمود و تاسیسات بسیاری در ممالک اسلامی پدید آمد.

کلیدواژه ها

حمل و نقل, تمدن اسلامی, آب انبار, چاپار, کالسکله, دلیجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.