حمایت جزایی از حقوق کارگر در فقه و حقوق افغانستان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه یافته های فقه قضایی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JFMIU-1-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 277
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعیسی هاشمی

آمر دیپارتمنت دانشکده فقه و حقوق دانشگاه بین المللی المصطفی افغانستان

عطالله عطایی

پژوهشگر

چکیده

در این پژوهش، به بررسی حمایت از حقوق کارگر به عنوان حقوق طبیعی افراد در آموزه های اسلامی در فقه و حقوق افغانستان پرداخته شده و از زاویه های گوناگونی مثل رابطه کارگر و کارفرما بر مبنای اصل تعاون، روابط بدون بهر کشی، حقوق اجتماعی مساوی، ایجاد فرصت برابر برای انتخاب شغل مناسب برای افراد، ضرر و زیان های ناشی از کار، بیمه و تامین سلامت کارگران، دستمزد و مزایای مناسب و... براساس آموزه های اسلامی مورد تحقیق و تبیین قرار گرفته و ضرورت نظارت و مداخله دولت در روابط کارگر و کارفرما و همچنین تاکید بر افضل بودن کرامت انسانی، به انضمام مطابقت بیشتر مواد قانون کار افغانستان با موازین فقه و از همه مهم تر، رفع تبعیض و از بین بردن فاصله بین حقوق کارگران و کارمندان و فاصله طبقاتی زندگی آنها با سایر اقشار اجتماع از طریق ایجاد قوانین یگانه که در برگیرنده تساوی حقوق کارگران و کارمندان بوده باشد، قرار گرفته است. این حمایت از کارگر به عنوان حقوق طبیعی افراد، در قوانین اساسی کشورها تجلی یافته، دین مترقی اسلام، قرن ها پیش از به وجود آمدن مفهوم حقوق کار، با شناخت ارزش و اهمیت این امر، حقوق کار و کارگر را به رسمیت شناخته و البته بر خلاف دیدگاه مادیگرایان که کارگر را فقط ابزار می داند، اسلام کارگر را مجاهد فی سبیل الله می داند و برای کار و تلاش او علاوه بر ارزش های مادی، پاداش الهی نیز قائل است، مضاف براینکه در این مقاله به حمایت از حقوق کارگر در فقه و حقوق جمهوری اسلامی افغانستان در مقایسه آن با فقه امامیه و حنفیه پرداخته شده و زوایای تاریک و روشن این قضیه را واکاوی و بررسی کرده و در نهایت راه کارهای اساسی را جهت رفع تنگناها و نارسایی ها ارائه خواهیم داد.

کلیدواژه ها

حمایت , جزا , حقوق کارگر , فقه , حقوق

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.