مطالعه جامعه شناختی جنگ نرم در بافت های شهری با تاکید بر راهبردهای رسانه ملی در شهر ایرانی- اسلامی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله مطالعات جامعه شناسی، دوره: 11، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_JOSSI-11-38_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 199
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرزاد چرامی

. دانشجوی دکترای جامعه شناسی سیاسی واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران- ایران.

باقر ساروخانی

استاد گروه جامعه شناسی دانشگاه تهران (نویسنده مسئول).

مصطفی ازکیا

استاد گروه جامعه شناسی دانشگاه تهران.

چکیده

امروزه با گسترش فناوری­های ارتباطی و اطلاعاتی نوین بسیاری از مفاهیم نظیر جنگ، قدرت، پیروزی و شکست  دارای معانی و راهبردهای جدیدی شده است که از تحقق حاکمیت و هژمونی نظام سلطه و استیلای فرهنگ بیگانه با استفاده از فضای رسانه­ای حاکم بر جهان حکایت دارد. دستاورد جنگ نرم در بافت­های شهری، توصیف کاملی از مبارزه خاموش و بی­صدا با نگرش­ها، گرایش­ها، مفاهیم و شاخص­های مذهبی است که در نهایت  این عناصر به مرور زمان، رو به فراموشی رفته­اند. این در حالی است که ایرانیان با توجه به فرهنگ خود، به حضور چنین فضاهایی وابسته هستند. این فضاها در گذشته روابط تعاملی و موثری با پیرامون خود داشته­اند که می­توانند در آینده نیز داشته باشند. حصول این امر از طریق مسئله­یابی تضادهای موجود و تدوین راه­حل­های برخورد با آن، با اتکا به نوعی برنامه­ریزی عقلایی اجتناب­ناپذیر و البته امکان­پذیر است که در سایه ایجاد راهبرهای رسانه شهری قابل تحقق است. در این مقاله، سعی بر آن است تا با شناسایی دو گونه متفاوت (بافت پر و خالی برخوردار از عناصر شاخص مذهبی) و بهره­گیری از روش­های میدانی، کتابخانه­ای و پیمایشی با رویکرد علی، شناختی جامع در مبانی نظری و مطالعات میدانی آن حاصل گردد و با در تقابل قراردادن این دو، به اصول سازمان­دهی فضایی موثر در جهت مقاوم­سازی بافت­های شهری در مقابله با جنگ نرم شهری، دست یافت. مهم­ترین نتایج مستخرج از این پژوهش تدوین اصول سازماندهی فضایی جنگ نرم در بافت­های شهری است که ۳ موضوع راهبردی به­عنوان الگویی برای برنامه­ریزی و طراحی بافت­های شهری برخوردار از عناصر شاخص مذهبی در برابر جنگ نرم شهری ارائه می­دهد.

کلیدواژه ها

اصول سازمان دهی فضایی, رسانه و جنگ نرم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.