تبیین نقش کیفیت محیطی و ویژگی های میان فرهنگی مکان در رضایت مکانی نوار ساحلی رود کارون

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مطالعات جامعه شناسی، دوره: 15، شماره: 55
  • کد COI اختصاصی: JR_JOSSI-15-55_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 217
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهناز بابائی مراد

استادیارگروه شهرسازی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران(مسئول مکاتبات) behnaz-babaeimorad@iauahvaz.ac.ir

فرزانه هدفی

استادیار گروه معماری، واحد هریس، دانشگاه آزاد اسلامی، هریس، ایران

مهناز بابائی مراد

مربی گروه معماری، واحد دزفول، دانشگاه آزاد اسلامی، دزفول، ایران

چکیده

این تحقیق با هدف تعیین نقش متغیرهای کیفیت محیطی و ویژگی های میان فرهنگی مکان در رضایت مکانی انجام شد. قلمرو مکانی مطالعه، منطقه نوار ساحلی رود کارون اهواز می باشد که هم یک منطقه مسکونی- تجاری و هم از منظر تفریحی-گردشگری حائز اهمیت می باشد. تحقیق به روش پیمایشی انجام و جامعه آماری تحقیق را افراد بالای ۲۰ سال ساکن در منطقه و بازدیدکنندگان از سایت­های تفریحی نوار ساحلی رود کارون تشکیل می­دهند. حجم نمونه ۳۱۰ نفر بوده و شیوه گردآوری اطلاعات به روش مصاحبه رو در رو و نمونه ها به شکل تصادفی سیستماتیک انتخاب گردیدند. متغیر کیفیت محیطی در ۶ بعد فعالیت، کیفیات فیزیکی، زیست بوم، بهداشت، ایمنی و امنیت، متغیر ویژگی های میان فرهنگی در سه بعد نشانگان فرهنگی، تعاملات فرهنگی و نگرش­های فرهنگی و متغیر رضایت مکانی در سه بعد حس رضایت، حس خوشحالی، حس آرامش و حس اهمیت، عملیاتی شده بودند که تحلیل عاملی تاییدی نشان داد به لحاظ تجربی این ابعاد به طرز مناسبی متغیرهای مورد نظر را سنجش می کنند. نتایج نشان داد میانگین رضایت پاسخ گویان در مورد تمام متغیرها و ابعاد کیفیت محیطی، ویژگی های میان فرهنگی و رضایت مکانی به طرز معنی­داری پایین می باشد. هم­چنین نتایج تحقیق نشان داد دو متغیر کیفیت محیطی با ضریب تاثیر ۱۱/۰ و ویژگی های میان فرهنگی با ضریب تاثیر ۲۴/۰ تاثیر مثبت و معنی­داری بر رضایت مکانی دارند.

کلیدواژه ها

رضایت مکانی, ویژگی های میان فرهنگی, کیفیت محیطی, رود کارون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.