تاثیر درماندگی آموخته شده بر سوگیری حافظه آشکار

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوفصلنامه شناخت اجتماعی، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SCPN-3-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 161
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد علی نظری

استادیار گروه روان شناسی دانشگاه تبریز

مهدی زمانی اصل

کارشناسی ارشد روان شناسی دانشگاه تبریز

محمد احمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد روان شناسی دانشگاه تبریز

چکیده

مقدمه: براساس فرضیه­ خلق همخوان و نظریه باور، افراد اطلاعات هیجانی خوشایند و ناخوشایند را به­صورت انتخابی پردازش می­کنند. هدف اصلی مطالعه­ حاضر تعیین اثر درماندگی آموخته شده بر بازیابی خاطرات ناخوشایند در اشخاصی است که درمعرض شکست مکرر در حل مساله قرار گرفته­اند. روش: چهل و پنج شرکت کننده (۲۰ مرد و ۲۵ زن) درمطالعه شرکت داشتند. شرکت کنندگان به­ طور تصادفی به یکی از سه گروه زیر تقسیم شدند: ۱. گروه آزمایشی ۲. گروه کنترل ۳. گروه انتظار. در ابتدا، نسخه­ فارسی مقیاس BIS/BAS وایت و کارور (۱۹۹۴)، آزمون خود ارزیابی تصاویر آدمک (SAM) و پرسشنامه­ سبک اسنادی(ASQ) توسط شرکت­ کنندگان پر شد. برای همه­ آزمودنی­ ها، کلمات هیجانی برای به­ خاطر سپردن، ارائه شد. سپس به شرکت­ کنندگان در گروه آزمایشی و کنترل مسائلی ارائه شد. شرکت­ کنندگان درگروه آزمایشی فیدبک غیر مرتبط با پاسخ برای عملکردشان دریافت کردند، گروه کنترل هیچ فیدبکی دریافت نکرد و گروه انتظار به هیچ مسال ه­ای پاسخ نداد. زمان واکنش، سوگیری پاسخ و حساسیت پاسخ، برای بازشناسی کلمات هیجانی با استفاده از تئوری تشخیص علامت محاسبه شد. یافته ­ها: تفاوت معناداری در زمان واکنش در میان گروه­ ها یافت نشد اما سوگیری پاسخ و حساسیت پاسخ در بین سه گروه تفاوت داشت. نتیجه ­گیری: نتایج نشان داد اشخاصی که در معرض درماندگی ­آموخته شده قرار گرفتند، از راهبرد سهل­ گیرانه ­تری در بازشناسی کلمات منفی استفاده کردند.

کلیدواژه ها

درماندگی آموخته شده, هیجان, سوگیری حافظه آشکار, نظریه تشخیص علامت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.