مقایسه اثر القای آزمایشی طرد اجتماعی با پذیرش اجتماعی بر انعطاف پذیری شناختی
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: دوفصلنامه شناخت اجتماعی، دوره: 10، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_SCPN-10-1_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 243
نویسندگان
M.A Student, Department of Clinical Psychology,Allameh Tabataba۰۳۹;i University,Tehran, Iran
Assistant Professor,Department of Clinical Psychology,Allameh Tabataba۰۳۹;i University,Tehran, Iran
Professor,Department of Clinical Psychology,Allameh Tabataba۰۳۹;i University,Tehran, Iran
چکیده
انعطاف پذیری شناختی یکی از مولفه های اساسی کارکردهای اجرایی است که نه تنها بر بهبود کیفیت روابط اجتماعی و سازگاری افراد اثر می گذارد بلکه از کیفیت روابط اجتماعی (طرد، پذیرش) اثر می پذیرد با این حال چگونگی تاثیر کیفیت روابط اجتماعی بر انعطاف پذیری شناختی مشخص نیست، از این رو لازم بود تا پژوهشی در این باره انجام شود، بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی اثر طرد اجتماعی با پذیرش اجتماعی بر انعطاف پذیری شناختی انجام شد. روش این پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش تمام افراد بزرگسال با میانگین سنی ۲۵.۷۴ و تحصیلات کارشناسی بودند که از میان آن ها ۶۰ نفر که ملاک های ورود به نمونه را داشتند به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه پذیرش اجتماعی، طرد اجتماعی و کنترل قرار گرفتند. ابتدا آزمودنی ها به آزمون ویسکانسین (شاهقلیان و همکاران، ۱۳۹۰) پاسخ دادند؛ سپس با انجام بازی پرتاب توپ مجازی (ویلیامز، چانگ ، چویی،۲۰۰۰)، طرد اجتماعی و پذیرش اجتماعی به دو گروه آزمایش القا شد. پس از آن، جهت بررسی اثر القای آزمایشی، گروه های آزمایشی به پرسشنامه ی تهدید نیازهای بنیادین ویلیامز (۲۰۰۱) و عاطفه ی مثبت و منفی واتسن، کلارک و تلگن (۱۹۸۸) پاسخ دادند. در نهایت، آزمون ویسکانسین مجددا بر روی سه گروه اجرا شد. داده های پژوهش، با استفاده از آزمون های واریانس یک راهه و تحلیل کواریانس چند متغیری و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شد. یافته های این پژوهش نشان داد که طرد اجتماعی باعث کاهش انعطاف پذیری شناختی در افراد می شود (۰۱/۰= P) و پذیرش اجتماعی تاحدودی سبب افزایش انعطاف پذیری شناختی شد (۰۱/۰= p). با توجه به اثر منفی طرد اجتماعی بر انعطاف پذیری شناختی و اهمیت این مولفه در کارکردهای شناختی سطح بالا، ضرورت دارد که جهت ارتقای انعطاف پذیری شناختی به بهبود کیفیت روابط اجتماعی افراد نیز توجه کرد.کلیدواژه ها
Experimental induction, Social exclusion, social acceptance, Cognitive Flexibilityاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.