بررسی عددی و تجربی متغیرهای تاثیرگذار در تنش زدایی حرارتی ورق آلومینیومی جوشکاری شده

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مهندسی هوانوردی، دوره: 24، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JOAET-24-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین قره باغی

دانشجوی دکتری هوافضا، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه تربیت مدرس، تهران،ایران

رضا سرخوش

دانشکده هوافضا دانشگاه علوم وفنون هوایی شهید ستاری تهران ایران

چکیده

جوشکاری قطعات آلومینیومی در اتصالات سازههای هوافضایی کاربرد فراوانی دارد و از اهمیت بسیاری برخوردار است. از مشکلاتی که اغلب صنایع کشور با آن مواجهاند تنش پسماند ناشی از فرآیند جوشکاری است. تنش پسماند در نواحی اطراف جوش میتواند باعث کاهش عمر کاری قطعات شود به همین علت شناخت، بررسی و کاهش آن در سازههای جوشکاری شده ضروری میباشد. روشهای مختلفی برای اندازهگیری و کاهش تنشهای پسماند وجود دارد. در این مقاله به معرفی انواع روشهای تعیین و کاهش تنش پسماند پرداخته شده است. سپس به کمک فرآیند جوش آرگون دو ورق آلومینیومی از جنس آلیاژ ۶۰۶۱-T۶ به یکدیگر متصل شده و تنشهای پسماند حاصله به روش سوراخ کاری به دست آمده است. همچنین فرآیند جوشکاری دو ورق آلومینیومی مذکور به صورت سهبعدی در نرمافزار اجزاء محدود آباکوس شبیهسازی شده و تنشهای پسماند استخراج شده است. تمامی شرایط در تحلیل اجزای محدود مشابه شرایط جوشکاری در آزمایشگاه در نظر گرفته شده است، نتایج حاکی از دقت بالا در مدلسازی اجزای محدود فرآیند جوشکاری دارد. در نهایت به روش اجزای محدود، تنشگیری حرارتی مدلسازی شده و پارامترهای بهینه برای انجام عملیات فوق استخراج شده است.

کلیدواژه ها

شبیه سازی فرآیند جوشکاری, رشد ترک, تنش پسماند, تنش گیری حرارتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.