نقش تعاملی خود شفقت ورزی زوجین در تنظیم شناختی هیجان خود و همسر: مدلسازی وابستگی متقابل عامل-شریک

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه روان شناسی کاربردی، دوره: 16، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_QAPSY-16-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 249
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه سعیدا

کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی خانواده، پژوهشکده خانواده، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

حمیدرضا حسن آبادی

دانشیار روانشناسی تربیتی، گروه روانشناسی تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

علی حسین زاده اسکوئی

دانشجوی دکتری روانشناسی بالینی، گروه روانشناسی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.

فرشته موتابی

استادیار پژوهشکده خانواده، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

هدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش تعاملی خود­شفقت ­ورزی زوجین در تنظیم شناختی هیجان خود و همسر به روش مدل­سازی وابستگی متقابل عامل-شریک انجام شد. روش: پژوهش از نوع توصیفی_همبستگی و مدل­ یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجین ساکن شهر تهران در سال ۱۳۹۹ بود که از بین آن ها ۱۶۷ زوج (۳۳۴ شرکت ­کننده) به روش نمونه­ گیری دردسترس به ­عنوان نمونه انتخاب شد. برای گرداوری داده­ ها از پرسشنامه راهبردهای شناختی تنظیم­ هیجان_فرم کوتاه گارنفسکی و کراج (۲۰۰۶) و مقیاس خودشفقت­ ورزی نف (۲۰۰۳) استفاده شد. در نهایت داده­ ها به روش معادلات ساختاری تحلیل شدند. یافته ­ها: نتایج پژوهش نشان داد که ضریب مسیر اثر عامل خودشفقت ­ورزی رابطه مثبت و معناداری با راهبردهای سازش ­یافته تنظیم هیجان بتای ۰.۶۰ در زنان و بتای ۰.۸۳ در مردان (۰.۰۱ p< ) و رابطه منفی و معناداری با راهبردهای سازش ­نایافته تنظیم هیجان در زنان (بتای ۰.۶۲-، ۰.۰۱p< ) و مردان (بتای ۰.۶۰-، ۰.۰۵p< ) دارد. همچنین، در زمینه اثر شریک، تنها بین خودشفقت ­ورزی مردان و راهبردهای سازش ­یافته تنظیم هیجان همسرانشان (زنان) رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (بتای ۰.۱۹، ۰.۰۵p< ). علاوه بر­این، هر دو مدل پژوهش از برازش عالی برخوردار است. نتیجه ­گیری: بر­اساس نتایج پژوهش می­ توان گفت که خود­شفقت ­ورزی نقش مهمی را در پیش ­بینی راهبردهای تنظیم شناختی هیجان ایفا می ­کند. همچنین خودشفقت­ ورزی مردان نه تنها بر تنظیم­ هیجان خود بلکه بر راهبردهای سازش یافته تنظیم هیجان همسرانشان نیز نقش دارد.

کلیدواژه ها

تنظیم هیجان, خود شفقت ورزی, زوجین, عامل-شریک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.