اثر محلول پاشی عناصر ریزمغذی و اسید سالیسیلیک بر عملکرد و روغن دانه کانولا (.Brassica napus L) رقم نپتون در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 24، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRO-24-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یونس میر

Lorestan University, Khorramabad, Iran

حامد خسروی

Lorestan University, Khorramabad, Iran

ماشااله دانشور

Lorestan University. Khorramabad, Iran

احمد اسماعیلی

Lorestan University, Khorramabad, Iran

چکیده

بمنظور بررسی اثر محلول پاشی عناصر ریزمغذی و اسید سالیسیلیک بر عملکرد و روغن دانه کانولا در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال زراعی  ۹۶-۱۳۹۵ و ۹۷-۱۳۹۶ در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل آبیاری در دو سطح: آبیاری در ۸۰ درصد ظرفیت مزرعه (بدون تنش) (A۱) و آبیاری در ۳۰ درصد ظرفیت مزرعه (تنش خشکی) (A۲) در کرت های اصلی و محلول پاشی ترکیب عناصر آهن، روی و منگنز: صفر (B۱) و غلظت دو در هزار (B۲) و محلول پاشی اسید سالیسیلیک در چهار سطح: صفر (C۱)، ۵/۰ (C۲)، یک (C۳) و ۵/۱ (C۴) میلی مولار در کرت های فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تش خشکی باعث کاهش محتوای کلروفیل ( ۱۲ درصد)، تعداد خورجین در بوته (۴/۲۰ درصد) و افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز ( ۲۲ درصد) شد. محلول پاشی عناصر ریزمغذی باعث افزایش محتوای کلروفیل (۱۳ درصد) و کاروتنوئیدها (۱۰ درصد) گردید. در تیمار محلول پاشی اسید سالیسیلیک با غلظت ۵/۰ میلی مولار، بیشترین میزان روغن دانه (۹/۴۰ درصد) بدست آمد. بالاترین مقدار بهره وری آب (۲۶/۱ کیلوگرم بر مترمکعب) در ترکیب تیماری آبیاری در ۸۰ درصد ظرفیت مزرعه، محلول پاشی دو در هزار عناصر کم مصرف و محلول پاشی اسید سالیسیلیک ۵/۱ میلی مولار (A۱B۲C۴) بدست آمد. بیشترین مقدار عملکرد دانه در سال اول (۴۴۲۷ کیلوگرم در هکتار) از ترکیب تیماری آبیاری در ۸۰ درصد ظرفیت مزرعه، محلول پاشی دو در هزار عناصر ریزمغذی و محلول پاشی اسید سالیسیلیک ۵/۱ میلی مولار (A۱B۲C۴) و در سال دوم (۴۹۵۵ کیلوگرم در هکتار) از ترکیب تیماری آبیاری در ۸۰ درصد ظرفیت مزرعه، محلول پاشی دو در هزار عناصر ریزمغذی و محلول پاشی اسید سالیسیلیک یک میلی مولار (A۱B۲C۳) بدست آمد. نتایج نشان داد که در شرایط تنش خشکی، مصرف همزمان عناصر ریزمغذی و اسید سالیسیلیک باعث افزایش عملکرد دانه گردیده و باعث افزایش معنی دار عملکرد روغن (۱۴۴۹ کیلوگرم در هکتار) نسبت به تیمار شاهد (۸۰۳ کیلوگرم در هکتار) شد. براساس نتایج این آزمایش محلول پاشی ترکیب عناصر ریزمغذی آهن، روی و منگنز همراه با غلظت ۵/۱ میلی مولار اسید سالیسیلیک، باعث بهبود عملکرد دانه کانولا در شرایط تنش خشکی می شود.  

کلیدواژه ها

Canola, Drought stress, Micronutrients, Peroxidase and Water productivity, بهره وری آب, پراکسیداز, تنش خشکی, عناصر کم مصرف و کانولا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.