تاثیر کم آبیاری، کودهای شیمیایی و ورمی کمپوست بر ذرت علوفه ای (.Zea mays L)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 24، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JCI-24-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 283
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

دنیا بهروزی

دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران. رایانامه: donyabehruzi@gmail.com

مرجان دیانت

نویسنده مسئول، دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران. رایانامه: m.diyanat@srbiau.ac.ir

اسلام مجیدی هروان

دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران. رایانامه: majidi_e@yahoo.com

محمد جواد میرهادی

دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران. رایانامه: mj_mirhadi@yahoo.com

علی شیرخانی

بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه،کرمانشاه، ایران. رایانامه: ali.shirkhani@gmail.com

چکیده

خشکی یکی از مهم ترین فاکتورهای محدودکننده تولید ذرت در جهان است. از طرفی کاربرد منابع و نهاده­های تجدیدپذیر مثل ورمی­کمپوست یکی از اصول کشاورزی پایدار است. بنابراین به منظور بررسی اثر کم­آبیاری، کودهای شیمیایی و ورمی­کمپوست آزمایشی به صورت کرت­های دو بار خردشده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار و به مدت دو سال در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه در دو سال ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ انجام شد. تیمار آبیاری در سه سطح شامل آبیاری کامل، ۸۰ درصد نیاز آبی و ۶۰ درصد نیاز آبی به عنوان فاکتور اصلی و کود شیمیایی در دو سطح شامل مصرف ۱۰۰ درصد مقدار توصیه شده براساس آزمون خاک و ۵۰ درصد این میزان در کرت­های فرعی و سطوح مختلف کود ورمی کمپوست در سه سطح شامل صفر، سه و شش تن در هکتار در کرت های فرعی فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که شاخص سطح برگ از آبیاری کامل تا ۶۰ درصد نیاز آبی از ۵۱/۴ به ۶/۱ کاهش یافت. بیش ترین میزان عملکرد علوفه تر (۵/۸۲ تن در هکتار) در تیمار آبیاری کامل و مصرف هم زمان ۱۰۰ درصد کود شیمیایی و شش تن در هکتار ورمی کمپوست به دست آمد و کم ترین میزان آن (۱/۳۰ تن در هکتار) مربوط به تیمار ۶۰ درصد نیاز آبی، ۵۰ درصد کودهای شیمیایی و عدم مصرف ورمی کمپوست بود. در همه سطوح آبیاری درصد پروتئین علوفه با استفاده از کود شیمیایی و ورمی­کمپوست افزایش یافت و بیش ترین درصد پروتئین علوفه (۲/۱۰ درصد) در تیمار آبیاری کامل و ۱۰۰ درصد کود و شش تن هکتار ورمی­کمپوست به دست آمد. براساس نتایج در تیمار آبیاری به میزان ۶۰ درصد نیاز آبی و مصرف۵۰ درصد کود شیمیایی، استفاده از ورمی­کمپوست به میزان شش تن در هکتار نسبت به عدم مصرف، علوفه تر را ۲۶/۱۹ درصد و پروتئین را ۹/۶ درصد افزایش داد.

کلیدواژه ها

درصد پروتئین, شاخص سطح برگ, عملکرد علوفه تر, فیبر نامحلول در حلال اسیدی, محتوای نسبی آب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.