مطالعه علم سنجی تحقیقات مدیریت سود در ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه بازیابی دانش و نظامهای معنایی، دوره: 9، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_JKS-9-30_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 355
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یونس نوبخت

دکتری گروه مالی و حسابداری، دانشکده اقتصاد و علوم اداری، دانشگاه سلجوق، قونیه، ترکیه

مریم نوبخت

دانشجوی دکتری گروه مالی، دانشکده مدیریت، دانشگاه استانبول، استانبول، ترکیه

چکیده

مطالعات علم­ سنجی تصویری از جریان تولید، اشاعه و بهره­ گیری از علم را در اختیار مدیران سطوح مختلف پژوهشی و اجرائی قرار می دهد تا بر اساس آن به برنامه­ ریزی در حوزه مربوطه بپردازند. هدف این مقاله، مطالعه علم­ سنجی تحقیقات مدیریت سود در ایران بود. پژوهش از نوع کاربردی بوده و با ­استفاده از روش تحلیل محتوای کمی صورت­ گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مجلات علمی رشته ­های آموزشی حسابداری و مالی است که اقدام به انتشار مقاله در این زمینه نموده ­اند. محدود­ه زمانی پژوهش نیز ۲۶ ساله بوده و از سال ۱۳۷۱ تا سال ۱۳۹۷ می­باشد. یافته­ های پژوهش نشان می­دهد تحقیقات مدیریت سود در ایران با فاصله ۳۷ ساله از سایر کشورها و از سال ۱۳۸۲ شروع شده­ است. پژوهش ­های مرتبط با مدیریت سود واقعی نیز با ۱۴ درصد از مجموع این تحقیقات سهم اندکی از این نوع پژوهش ­ها را در ایران به خود اختصاص داده­ است. مدل تعدیل شده جونز (۱۹۹۱) با ۵۶ درصد، در بخش مدل­ های مدیریت سود تعهدی و مدل رویچودری (۲۰۰۶) با ۵۵ درصد در بخش مدل­های مدیریت سود واقعی بیشتر از سایر مدل­های کشف مدیریت سود مورد استفاده پژوهشگران قرار گرفته است. از مجموع ۷۰۱۲ منبع مورد استناد در مقالات نیز، ۷۳ درصد منابع به زبان انگلیسی و ۲۷ درصد به زبان فارسی بوده است. در هر حال، با توجه به اهمیت موضوع، تعداد اندک پژوهش ­های صورت گرفته در این حوزه، بخصوص در بخش مدیریت سود واقعی، بر لزوم توجه بیشتر به این حوزه که به منظور پیشگیری و کشف مدیریت سود انجام می­ شوند، تاکید دارد.

کلیدواژه ها

علم سنجی, تحلیل محتوا, تحقیقات مدیریت سود, مجلات حسابداری و مالی ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.