بازیابی اطلاعات در محیط وب (مورد مطالعه: نرم افزارهای کتابخانه ای ایران)
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه بازیابی دانش و نظامهای معنایی، دوره: 9، شماره: 30
- کد COI اختصاصی: JR_JKS-9-30_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 846
نویسندگان
دانشیار، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه قم، قم، ایران
کارشناس ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه قم، قم، ایران
دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی همدان، همدان، ایران
چکیده
این پژوهش با هدف ارزیابی نرم افزارهای کتابخانه ای تحت وب پارس آذرخش، سیمرغ و سامان از نظر ویژگی های بازیابی اطلاعات در محیط وب انجام گرفته است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را نرم افزارهای کتابخانه ای تحت وب پارس آذرخش، سیمرغ و سامان تشکیل دادند. برای سنجش، بررسی، شناسایی و ارزیابی ابعاد پژوهش وضعیت نرم افزارهای کتابخانه ای در ۵ شاخص مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. داده های این پژوهش از طریق مشاهده وبگاه نرم افزارهای کتابخانه ای مورد پژوهش و بهره گیری از نظرات متخصصان نرم افزارهای مورد مطالعه گردآوری و با استفاده از روش های آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. یافته های پژوهش نشان داد که در قسمت قابلیت های جست وجو در انواع فیلدها، نرم افزار پارس آذرخش با ۸۵/۹۸ درصد امتیاز و نرم افزارهای سامان و سیمرغ به طور مشترک با ۵۵/۹۶ درصد امتیاز به ترتیب بیشترین و کمترین امتیازات را کسب کردند. در قسمت انواع فرمول بندی های جست وجو، نرم افزارهای سیمرغ و پارس آذرخش با ۱۰۰ درصد امتیاز و نرم افزار سامان با ۳۴/۸۳ درصد امتیاز به ترتیب بیشترین و کمترین امتیازات را کسب نمودند. در قسمت انواع دیگر جست وجوها در نرم افزار، نرم افزار پارس آذرخش با ۴۳/۷۸ درصد امتیاز و نرم افزار سامان با ۹۷/۷۶ درصد امتیاز به ترتیب بیشترین و کمترین امتیاز را کسب کردند. نتایج پژوهش نشان داد که نرم افزارهای کتابخانه ای مورد پژوهش، از نظر ویژگی های بازیابی اطلاعات در محیط وب، نسبت به نسخه های قبلی خود پیشرفت های خوبی داشتند و توانستند بیش از ۸۰% از معیارهای مورد مطالعه در این پژوهش را رعایت نمایند.کلیدواژه ها
نرم افزار کتابخانه ای, بازیابی اطلاعات, محیط وب, معیارهای ارزیابیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.