بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد مردم جنوب شرق ایران در مواجهه با عقرب و عقرب زدگی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MUQ-16-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 237
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل امیری قنات سامان

Department of Public Health, School of Health, Jiroft University of Medical Sciences, Jiroft, Iran.

حسین دهقان

Department of Public Health, School of Health, Jiroft University of Medical Sciences, Jiroft, Iran.

طاهره رحیمی

Department of Public Health, School of Medicine, Jahrom University of Medical Sciences, Jahrom, Iran.

مهران شاهی

Department of Medical Entomology and Vector Control, School of Public Health, Hormozgan University of Medical Sciences, Bandar Abbas, Iran.

صدیق احمدزاده

Department of Biology and Disease Control, Faculty of Health, Fars University of Medical Sciences, Shiraz, Iran.

ناصر نصیری

Department of Statistics and Epidemiology, Faculty of Health, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran

سلمان دانشی

Department of Public Health, School of Health, Jiroft University of Medical Sciences, Jiroft, Iran.

سید حسن نیکوکار

Department of Medical Entomology and Vector Control, Health Sciences Research Center, Addiction Research Institute, Faculty of Health, Mazandaran University of Medical Sciences and Health Services, Sari, Iran.

رضا فاریابی

Department of Public Health, School of Health, Jiroft University of Medical Sciences, Jiroft, Iran.

چکیده

زمینه و هدف هدف: از این مطالعه بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد مردم در معرض خطر عقرب زدگی و برخی فاکتورهای موثر در شیوع این معضل است. روش بررسی: مطالعه حاضر٬ مطالعه ای مقطعی است که با استفاده از پرسش نامه، برخی از فاکتورهای دخیل در عقرب زدگی شهرستان های جنوب استان کرمان در سال ۱۳۹۹را بررسی می کند. در این پرسش نامه٬ اطلاعات لازم درخصوص میزان آشنایی ساکنین نسبت به عقرب ها، میزان مواجهه با عقرب و عوامل موثر، آگاهی از اقدامات اولیه و اطلاعات افراد در مواجهه با عقرب زدگی از طریق مصاحبه حضوری بررسی شد. جامعه مورد مطالعه بر اساس ۵/۰=P و ضریب اطمینان ۹۵ درصد در فرمول حجم نمونه برابر با ۳۸۴ نفر انتخاب شد. تحلیل داده ها نیز با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی و به صورت میانگین و فراوانی ارائه شد. یافته ها:  نتایج مطالعه اخیر نشان داد ۹/۸۷ درصد از مصاحبه شوندگان شناخت بالایی نسب به پناهگاه های عقرب داشتند. اولویت مردم در مواجهه با عقرب زدگی به ترتیب ارجاع به بیمارستان، کمپرس سرد، دورشدن از محل حادثه، پوشاندن محل عقرب زدگی، شست وشو و فشار محل عقرب زدگی بود. ۶/۸۱ درصد از مصاحبه شوندگان برای دورکردن عقرب ها به ترتیب روش های سمپاشی، جلوگیری از تجمع نخاله و استفاده از مواد نفتی را به کار می برند. همچنین ۳۱ درصد افراد به روش های سنتی برای درمان عقرب زدگی اعتقاد داشتند. اکثر خانوارها (۵/۷۳ درصد) در محل زندگی شان با عقرب مواجهه داشتند، به طوری که ۵۵ درصد از آن ها عقرب ها را در محل استراحت خود مشاهده کرده بودند. همچنین ۷/۳۶ درصد از خانوارها عقرب زدگی را تجربه کرده بودند. اغلب عقرب زدگی ها (۶۴ درصد) در محیط داخلی منزل و محل استراحت افراد رخ داده بود. اکثر خانه ها (۸/۷۴ درصد) فاقد حصار حیاط بودند و مهندسی خانه ها ازنظر ورود عقرب ها به محیط داخلی با فراوانی ۳/۷۸ غیرایمن بود. نتیجه گیری: این مطالعه برای اولین بار در ایران به بررسی این معضل پرداخته است. باتوجه به مواجهه بالای ساکنین با عقرب ها و گزارش موارد عقرب زدگی در داخل خانه ها، همچنین عدم رعایت اصول مهندسی و ضوابط پیشگیرانه ساختمانی در منازل مسکونی و عدم التزام به اقدامات پیشگیری کننده توسط مردم، ضرورت انجام اقدامات و آموزش های کاربردی در پیشگیری و کنترل این معضل احساس می شود.

کلیدواژه ها

Scorpion stings, Knowledge, Attitude, Practice, Prevention, Control, Kerman, Iran, عقرب زدگی؛ آگاهی؛ نگرش؛ پیشگیری و کنترل؛کرمان, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.