بررسی تاثیر مدیریت دانش و گرایش کارآفرینانه بر انتقال فناوری میان صنعت و دانشگاه (نمونه پژوهش: شرکت زامیاد و دانشگاه تهران)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت دانش سازمانی، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_OKMJ-5-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین فتح آبادی

نویسنده مسئول: استادیار، دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص)، تهران، ایران.

آرمین خالقی

استادیار، دانشکده مدیریت، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران .

عامر دهقان نجم آبادی

دانش آموخته دکتری تخصصی، دانشکده کارآفرینی، دانشگاه تهران، تهران،ایران.

نیلوفر سلاجقه

دانش آموخته دکتری تخصصی، دانشکده کارآفرینی، دانشگاه تهران، تهران،ایران.

چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مدیریت دانش بر انتقال فناوری با در نظر گرفتن متغیر میانجی گرایش کارآفرینانه است. این پژوهش تحقیقی کاربردی، با رویکرد کمی و از نوع توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه آماری از دو بخش صنعت و دانشگاه تشکیل شده است که شرکت زامیاد و دانشگاه تهران به عنوان موردمطالعه انتخاب شدند. بدین ترتیب بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با کمک فرمول کوکران، کارشناسان مطلع شرکت زامیاد که تعداد آن ها ۱۸۰ نفر بود نمونه گیری شده و در نهایت تعداد ۱۲۳ نفر در بخش صنعت و ۱۱۱ نفر از دانشکده های دانشگاه تهران تعیین گردید. داده ها به کمک پرسشنامه استاندارد نیومن و همکاران (مدیریت دانش)، والتر و همکاران (گرایش کارآفرینانه) و راجرز و همکاران (انتقال فناوری) گردآوری شدند. روایی صوری پرسشنامه از طریق اظهارنظر خبرگان دانشگاهی تائید گردید. برای محاسبه پایایی پرسشنامه، ضریب آلفای کرونباخ به کار برده شد (خلق دانش: ۷۴۱/۰، نگهداری از دانش: ۷۳۸/۰، تبدیل دانش: ۷۲۶/۰، به کارگیری دانش:۷۸۱/۰ ، گرایش کارآفرینانه: ۸۵۳/۰و انتقال فناوری:۸۶۶/۰) و بالاتر بودن تمامی ضرایب از ۰.۷ نشان دهنده آن است که ابزار اندازه گیری استفاده شده پایایی قابل قبولی دارد. برای بررسی همه جانبه مدل مفهومی ارائه شده از مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار LISREL برای سنجش برازش مدل های اندازه گیری مربوط به سازه های تحقیق به کار برده شده است؛ همچنین آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون با استفاده از SPSS نیز برای آزمودن روابط و تاثیر متغیرها به کار گرفته شده است. در نهایت نرم افزار AMOS جهت آزمودن فرضیه های اصلی تحقیق استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که رابطه مثبت و معناداری میان مدیریت دانش و انتقال فناوری وجود داشته و همچنین مدیریت دانش از طریق تاثیر بر گرایش کارآفرینانه نیز بر انتقال فناوری تاثیر می گذارد؛ بنابراین سازمان ها می توانند با تکمیل چرخه مدیریت دانش و تلاش در جهت ارتقا و نهادینه سازی گرایش کارآفرینانه، انتقال فناوری ایجاد شده در دانشگاه ها را به شکل مناسب تری به انجام رسانند.

کلیدواژه ها

مدیریت دانش, انتقال فناوری, گرایش کارآفرینانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.