مطالعه مکانیزم احیای پوشش چندلایه مس/نیکل-فسفر توسط روش ولتامتری چرخه ای

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی سطح ایران، دوره: 18، شماره: 51
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSSE-18-51_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 222
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکرم حسن پوریوزبند

گروه خوردگی و حفاظت از مواد، دانشکده مهندسی و علم مواد، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران.

محمد قربانی

دانشکده مواد، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران

ابوالقاسم دولتی

دانشگاه صنعتی شریف

کیومرث احمدی

گروه خوردگی و حفاظت از مواد، دانشکده مهندسی و علم مواد، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران.

معصومه پورصادق چلکدانی

گروه خوردگی و حفاظت از مواد، دانشکده مهندسی و علم مواد، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران.

چکیده

در این پژوهش مکانیزم رسوب دهی الکتروشیمیایی پوشش چندلایه مس/نیکل-فسفر از روش تک-حمام با استفاده از روش های ولتامتری چرخه ای و منحنی های توزیع گونه های پایدار در محلول بر حسب pH مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا اثر تک تک اجزای حمام بر نوع گونه ی غالب در حمام و رفتار آن گونه ی غالب در رسوب دهی مورد مطالعه قرار گرفت. بسته به نوع گونه ی غالب در حمام، در ولتامتری های چرخه ای پیک های متفاوتی با پتانسیل و چگالی جریان خاصی مشاهده شد. پیک های ظاهر شده در ولتاموگرام ها نشان دهنده ی مکانیزم نفوذ-کنترل فرایند احیای کاتیون ها از محلول های مورد استفاده بود. با وجود اینکه کمپلکس کننده سیترات اثر ممانعت کننده بر احیای مس داشت اما جریان احیای نیکل را افزایش داد. از طرفی با وجود اینکه حمام سیتراتی مس-نیکل اغلب برای رسوب دهی آلیاژی مورد استفاده قرار می گیرد اما ظاهر شدن پیک های مجزا در منحنی های ولتامتری نشان داد که ترکیب و pH حمام نهایی برای رسوب دهی چندلایه ها کاملا مناسب بوده به طوری که می توان با انتخاب درست پتانسیل احیا، رسوبات غنی از نیکل و غنی از مس تهیه نمود. محدوده ی پتانسیل پیک مس برای لایه غنی از این عنصر ۰.۱ - تا ۰.۴ - V vs.SCE و محدوده ی پتانسیل نیکل برای لایه غنی از آن پتانسیل های منفی تر از ۰.۹- V vs. SCE بدست آمد.

کلیدواژه ها

مکانیزم رسوب دهی, چندلایه مس/نیکل-فسفر, ولتامتری چرخه ای, دیاگرام پایداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.