طراحی مدل آموزش تفکر مبتنی بر نظریه اجتماعی فرهنگی ویگوتسکی و سنجش تاثیر آن بر کاهش پرخاشگری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوماهنامه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی، دوره: 13، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_EDCBM-13-5_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جمشید حیدری

Allameh Tabataba’i University

خدیجه علی آبادی

Allameh Tabataba’i University

صغری ابراهیمی قوام

Allameh Tabataba’i University

علی دلاور

Allameh Tabataba’i University

سعید پورروستایی اردکانی

Allameh Tabataba’i University

چکیده

مقدمه: شیوع رفتارهای پرخاشگرانه به طور مستقیم با سلامت جسم و روان افراد جامعه در ارتباط است. آموزش تفکر می­تواند یک راهبرد موثر برای جلوگیری از بروز رفتارهای پرخاشگرانه در نوجوانان باشد. آموزش تفکر مانند هر نوع آموزشی،نیاز به طراحی دارد. هدف پژوهش حاضر، تدوین مدل طراحی آموزش تفکر مبتنی بر نظریه اجتماعی فرهنگی ویگوتسکی و سنجش تاثیر آن بر کاهش پرخاشگری دانش­ آموزان است. روش ها: روش پژوهش آمیخته است. در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون و زمینه­ یابی و در بخش کمی از روش آزمایش استفاده شد. در بخش کیفی با تحلیل متون و مصاحبه­ ها، مدل طراحی و برای اعتبارسنجی درونی، تصویر مدل به همراه یک پرسشنامه، برای ۱۵ نفر از متخصصان ارسال،داده­ ها تحلیل و اعتبار درونی مدل تایید شد.در بخش کمی ۶۰ نفر از دانش­ آموزان دختر و پسرکه بیشترین نمره پرخاشگری را در آزمون پرخاشگری باس و پری داشتند،در ۲ گروه آزمایش و ۲ گروه کنترل جایگزین و ۹ جلسه ۷۵ دقیقه­ ای به آن ها آموزش تفکر داده شد.به گروه­های آزمایش با مدل طراحی شده و به گروه­های کنترل با روش­های معمول مدارس،مانند روش پرسش و پاسخ،آموزش تفکر داده شد. پس از آموزش با استفاده از پرسشنامه پرخاشگری، مجددا پرخاشگری گروه­ها سنجش شد. یافته­ ها: ابتدا مدل طراحی آموزش تفکر تدوین شد. سپس مدل اجرا و داده­ها با آزمون t مورد تحلیل قرار گرفت. بین­ گروه­های آزمایش و کنترل پسران، تفاوت معناداری دیده نشد. بین گروه­های آزمایش و کنترل دختران با توجه به تفاوت میانگین­ها (۲۶۶/۸ و ۸۰۰/۳)، تفاوت معنی­داری مشاهده شد. بین دو گروه دختران و پسران در کاهش پرخاشگری، اختلاف معناداری مشاهده نشد. نتیجه­ گیری: درکنار طراحی عمومی آموزش، می­توان به طراحی آموزش در حوزه­های ویژه مانند تفکر نیز پرداخت. مدل آموزش تفکر طراحی، اعتبارسنجی و به کار بسته شد و به کاهش پرخاشگری دانش­ آموزان دختر منجر شد.

کلیدواژه ها

Instructional design, thinking instructional model, Reducing aggression, Vygotsky's sociocultural theory, طراحی آموزشی, مدل آموزش تفکر, نظریه اجتماعی فرهنگی ویگوتسکی, کاهش پرخاشگری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.