مقایسه اثر بخشی آموزش راهبرد یادگیری تجسم کردن و آموزش خود نظم دهی بر مهارت حل مساله دانش آموزان پایه هفتم

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوماهنامه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_EDCBM-12-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سوسن فرخی

علی اکبر سیف

علیرضا کیامنش

چکیده

زمینه و هدف: پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثر بخشی آموزش راهبرد یادگیری تجسم کردن و آموزش خودنظم­دهی بر مهارت حل مساله دانشآموزان انجام شد. روش بررسی: روش پژوهش حاضر آزمایشی بود. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه دانشآموزان پایه­ی هفتم شهر تهران بود که در سال تحصیلی ۱۳۹۷-۱۳۹۶ مشغول به تحصیل بودند. با استفاده از روش نمونه­گیری خوشه­ای چند مرحله­ای ۱۲۰ دانش­آموز (۶۰ دانش­آموز دختر- ۶۰ دانش­آموز پسر) به عنوان نمونه انتخاب شد. برای جمع­آوری داده­ها از پرسشنامه حل مساله هپنر و پترستن استفاده شد که در دو مرحله پیش­آزمون و پس­آزمون اجرا شد. داده­ها با استفاده از آزمون آماری کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج: یافته ها نشان داد که دو روش آموزش راهبرد تجسم کردن و آموزش خودنظم­دهی بر افزایش مهارت حل­مساله دانش­آموزان اثر بخش بود، اما بین تاثیر این دو روش تفاوت معناداری مشاهده نشد. همچنین مشخص شد که آموزش راهبرد تجسم کردن موجب افزایش میانگین مولفه اعتماد به حل مسایل، سبک گرایش اجتناب و کنترل شخصی می­شود، اما آموزش خودنظم­دهی تنها در مولفهی اعتماد به حل مسایل و سبک گرایش اجتناب اثر معناداری داشت. همچنین نتایج نشان داد آموزش راهبرد یادگیری تجسم کردن در مولفه کنترل شخصی بیشتر از آموزش خودنظم­دهی اثر بخش­­ بود. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که آموزش راهبرد یادگیری تجسم کردن و آموزش خودنظم­دهی در مهارت حل­مساله بر دانش­آموزان پسر بیشتر از دانش­آموزان دختر اثر داشت. لیکن در مولفه­ی اعتماد به حل مسایل آموزش راهبرد تجسم کردن برای دانش­آموزان پسر اثر بخش­تر از دانش­آموزان دختر بود و آموزش خودنظم­دهی برای دانش­آموزان دختر اثر بخش­تر از دانش­آموزان پسر بود.  

کلیدواژه ها

problem solving, self-regulation, strategy, visualization, حل مساله, خودنظم دهی, راهبردیادگیری تجسم کردن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.