تحلیل رفتار کشاورزان در به کارگیری فناوری آبیاری کم فشار بر پایه توسعه تئوری تجزیه-یافته رفتار برنامه ریزی شده

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEER-15-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 296
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرزو مختاری حصاری

استادیار گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور

روح اله رضائی

دانشیارگروه ترویج، ارتباطات و توسعه روستایی،دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

حسین شعبانعلی فمی

استاد گروه ترویج و توسعه کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

علیرضا نعمتی

استادیار گروه روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف تحلیل رفتار کشاورزان در به­کارگیری فناوری آبیاری کم­فشار در استان آذربایجان­شرقی انجام شد. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و  جزو پژوهش­های کمی می­باشد. جامعه آماری تحقیق، کشاورزان استان آذربایجان­شرقی به تعداد ۱۱۲۰۱۰ نفر بودند که بر اساس فرمول کوکران، نمونه ۳۹۳ نفری از آن­ها با استفاده از روش نمونه­گیری چندمرحله­ای انتخاب شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه پژوهشگرساخته بود که برای سنجش روایی پرسشنامه از روایی شکلی و روایی همگرا استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که میانگین واریانس استخراج شده برای سازه­های مورد بررسی قابل قبول بوده است (AVE≥۰.۵۲۲). همچنین، مقدار پایایی ترکیبی برای همه سازه­ها مناسب بود (CR≥۰.۷۸۵). برای تجزیه و تحلیل داده­ها از نرم­افزارهای SPSS۲۰  و AMOS۲۱ استفاده شد. به منظور درک بهتر عوامل اصلی تاثیرگذار بر رفتار بکارگیری سیستم آبیاری کم­فشار، مدل تحقیق بر مبنای تئوری تجزیه­یافته رفتار برنامه­ریزی شده پایه­ریزی گردید. در این پژوهش، دو متغیر هنجار اخلاقی و هویت خود به مدل اولیه تئوری تجزیه­یافته رفتار برنامه­ریزی شده اضافه شده است که آن را کامل­تر و گسترده­تر ساخته است. نتایج تجربی پژوهش با استفاده از مدل­سازی معادلات ساختاری نشان داد که توسعه تئوری تجزیه­یافته رفتار برنامه­ریزی شده از اثربخشی و کارایی مناسبی برای پیش­بینی رفتار کشاورزان در بکارگیری فناوری آبیاری کم­فشار برخوردار بوده و متغیرهای سازگاری، مزایا، تسهیل­کننده­ها، خودکارآمدی، هنجارهای اخلاقی، هویت خود، نگرش و واپایش رفتاری ۷۲ درصد از واریانس آن را تبیین نمودند. همچنین، متغیرهای مزایا و سازگاری، ۳۳ درصد از واریانس نگرش نسبت به کاربرد سیستم آبیاری کم­فشار و متغیرهای خودکارآمدی و تسهیل­کننده­ها در حدود ۲۱ درصد از واریانس واپایش رفتاری کشاورزان نسبت به کاربرد سیستم آبیاری کم­فشار را تبیین کرده­اند. 

کلیدواژه ها

مدیریت مصرف آب, آبیاری سطحی, فناوری آبیاری کم فشار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.