بررسی مشکلات زنجیره ارزش برنج در استان مازندران از دیدگاه کشاورزان (مطالعه موردی روستاهای دارکلا و پنبه چوله)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEER-15-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 752
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا رعیت پناه

مدرس مرکز ترویج و توسعه تکنولوژی هراز، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران

مجردی غلامرضا

دانشیارگروه ترویج و آموزش، ارتباطات و توسعه روستایی

اسماعیل کرمی دهکردی

دانشیار ترویج کشاورزی و توسعه روستایی،گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

بهمن امیری لاریجانی

استادیارموسسه تحقیقات برنج کشور، معاونت مازندران؛

چکیده

یکی ازمهمترین رویکردهای نوین در زمینه توسعه کشاورزی، توجه به زنجیره ارزش محصولات می­باشد. با این­وجود، مطالعات چندانی در داخل کشور بویژه در استان مازندران، به­عنوان مهمترین استان تولیدکننده برنج درخصوص زنجیره ارزش برنج به انجام نرسیده است. لذا، هدف از این مطالعه شناسایی مشکلات زنجیره ارزش برنج در استان مازندران از دیدگاه کشاورزان می­باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است و روش گردآوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه­ای و میدانی انجام گرفته­است. در بخش تحقیقات کیفی از روش تحلیل استقرایی به عنوان راهنمای جمع­آوری و تحلیل داده­ها استفاده شده­است. جامعه مورد مطالعه، شالیکاران فعال در منطقه بودند که پس از مصاحبه با تعداد ۱۵ نفر از آنها که به صورت هدفمند انتخاب شدند، اطلاعات به حداشباع نظری رسید. برای جمع­آوری داده­ها از مشاهدات میدانی و مصاحبه­های عمیق در قالب گروه­های متمرکز (Focus group) بهره گرفته­شد. اعتبار یافته­ها نیز از طریق فرآیند سه­گوشه­سازی تائید شد. یافته­های تحقیق نشان داد که تغییرکاربری­های غیرمجاز اراضی شالیزاری به عنوان یک محدودیت جدی در توسعه زنجیره ارزش برنج عمل می­کند. گذشته از این، مشکلات زیر ساختی ناشی از سنتی بودن شیوه­های تولید بر هزینه­های کارگری افزوده­است. از مشکلات دیگر زنجیره، افزایش هزینه تولید برنج و گرانی نهاده­ها نظیر کود، سم و کمبود صنایع جانبی در منطقه می­باشد.

کلیدواژه ها

چالش ها, زنجیره ارزش, برنج, کشاورزان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.