پیاده سازی خط مشی بازاریابی دیجیتالی در حوزه شبکه های اجتماعی با رویکرد داده بنیاد

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله خط مشی گذاری عمومی در مدیریت، دوره: 13، شماره: 46
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPA-13-46_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 284
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادیا محسنی

گروه مدیریت بازرگانی ، واحد بین المللی کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران

علی نوروزی مبارکه

استادیار گروه مدیریت بازرگانی ،واحد بین الملل کیش،دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش،ایران استادیار گروه مدیریت بازرگانی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران .

عبداله نعامی

استادیار گروه مدیریت بازرگانی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

محمدرضا کاشفی نیشابوری

استادیار گروه مدیریت مالی، واحد تهران مرکز ، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران ، ایران.

چکیده

زمینه و هدف:با توسعه روزافزون رسانه­های جدید در اشکال الکترونیکی، تجدیدنظر در مباحث خط­مشی و فراهم­آوری، که عموما از سوی بخش­های سنتی مجموعه­سازی در فضای دیجیتال­ها انجام می­گیرد، امری ضروری می­نماید. این پژوهش با هدف پیاده سازی خط مشی بازاریابی دیجیتالی در حوزه شبکه­های اجتماعی با رویکرد داده بنیاد انجام شده است. روش: پژوهش حاضر با روش کیفی انجام گرفته و برای ساخت مدل پارادایمی از مصاحبه­های دقیق مرتبط با نظریه مبتنی بر داده ها با نمونه­هایی که با استفاده از روش نمونه­گیری گلوله­برفی­ از میان متخصصان مطرح دانشگاهی دارای زمینه علمی مرتبط با بازاریابی دیجیتالی در حوزه شبکه­های اجتماعی­، مدیران و کارشناسان شرکت­ها انتخاب شده بودند، انجام شد. در مدل پارادایمی تئوری مبتنی بر داده­ها پدیده اصلی این پژوهش، فرایند تدوین الگوی بازاریابی دیجیتالی در حوزه شبکه­های اجتماعی با در نظر گرفتن تجربه مشتریان می­باشد. یافته­ ها: با توجه به بررسی ابعاد موضوع و مطالعات مربوطه نتیجه گیری شد ارزش­ها­ (زیرساخت ها، بازارمحوری، کارآفرینی، نوآوری) مهارت­ها (سخت افزار و نرم افزار)و بازاریابی از عوامل تاثیر­گذار در بازاریابی دیجیتالی می­باشند. این تاثیرگذاری با عواملی چون هدف کسب و کار، توانمند سازی مبتنی بر یادگیری، الگوی ارتباطی و ارتباط با مشتریان دارای تاثیر­گذاری بیشتری خواهند شد. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که؛ با توجه به فعالیت بخش زیادی از جامعه در پلتفرم های اجتماعی مانند تلگرام، اینستاگرام، توئیتر حضور و بازاریابی در رسانه های اجتماعی، تقریبا برای هر کسب وکاری مفید واقع خواهد شد.

کلیدواژه ها

خط مشی, بازاریابی دیجیتال, شبکه های اجتماعی, اپلیکیشن های مواد غذایی و بهداشتی, رویکرد ترکیبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.