بررسی سینتیک تشکیل پوشش کاربید وانادیوم بر روی فولاد ابزار D2 به روش نفوذ فعال حرارتی (TRD) با استفاده از حمام نمک بوراکس

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: چهارمین همایش مشترک انجمن مهندسین متالورژی و انجمن ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES04_318
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1964
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد علی شیرین بیان

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی اصفهان

علی شفیعی

دانشیار دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی اصفهان

محمد رضا ابوطالبی

استاد دانشکده مهندسی مواد و متالورژی، دانشگاه علم و صنعت ایران

چکیده

فولادهای ابزار سردکار AISI D2 معمولا در شرایطی به کار می روند که سختی و مقاومت به سایش بالا مورد نیاز باشد. به منظور بهبود سختی سطحی این دسته از فولادها بعضا مورد عملیات پوشش دهی به روش TRD قرار میگیرند. با توجه به شرایط و مکانیزم حاکم بر سایش خستگی غلتکهای نورد ازجنس فولاد D2 افزایش سختی سطحی غلتکها از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. در تحقیق حاضر سینتیک تشکیل پوشش کاربید وانادیوم بر روی فولاد ابزار AISI D2 با استفاده از روش غوطهوری در حمام نمک بوراکس همزمان با انجام عملیات حرارتی بر روی فولاد مذکور اعمال گردید و تاثیر پارامترهای دما و زمان در ترکیب شیمیایی ثابت حمام نمک مذاب بر مشخصات پوشش مورد بررسی قرار گرفته است. حمام نمک مذاب با ترکیب بوراکس، پودر فرو وانادیوم، پودر آلومینیوم و اسید بوریک انتخاب شد. فرآیند عملیات پوششدهی و حرارتی نمونه ها شامل عملیات پیشگرم کردن نمونه ها در دمای 500 درجه سانتیگراد به مدت 2 ساعت، ورود نمونهها به حمام نمک بوراکس جهت ایجاد پوشش در دماهای 900 درجه سانتیگراد و 950 درجه سانتیگراد و 1000 درجه سانتیگراد برای مدت زمانهای معین، عملیات آستنیته کردن نمونهها در دمای 1070 درجه سانتیگراد به مدت 30 دقیقه و دو مرحله برگشت دادن نمونهها در دماهای 560 درجه سانتیگراد و 530 درجه سانتیگراد به مدت 2 ساعت، انجام شد. پس از انجام سیکل عملیات پوششدهی و حرارتی میکرو سختی سطح نمونه ها در محدوده 2300 تا 3200 ویکرز و ماکروسختی نمونه ها در محدوده 61-59 راکول سی مشخص شد. آنالیزساختاری پوشش توسط دستگاه پراش اشعه ایکس (XRD) نشان داد که نوع کاربید وانادیوم تشکیل شده در پوشش V8C7 میباشد. نهایتا با استفاده از منحنیهای نرخ رشد پوشش، سینتیک رشد لایه پوشش نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که سرعت رشد لایه پوشش از نوع کنترل نفوذی بوده و از یک رابطه پارابولیکی پیروی میکند. انرژی فعال سازی تشکیل پوشش به روش حمام مذاب بوراکس ، 114/5kJ/mol می باشد.

کلیدواژه ها

فولاد D2 ،کاربید وانادیوم، روش غوطه وری، حمام نمک بوراکس، برگشت دادن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.